Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pokus vyšel! Zaměstnanci firmy z Nového Zélandu budou pracovat jen 4 dny v týdnu

Autor: Darina Jíchová - 
2. října 2018
21:30

Pracovní týden zaměstnanců novozélandské firmy Perpetual Guardian se zkrátí na čtyři dny, jejich platů se to ale nedotkne a budou dostávat stejnou částku, jako kdyby si odpracovali pět dní. Společnost experimentálně na kratší pracovní týden najela na jaře tohoto roku. Pokus se vydařil a práce zaměstnanců byla efektivnější, informoval deník Gardian.

Experiment v Perpetual Guardian sledovala skupina vědců, ti potvrdili, že zaměstnanci vykazovali lepší výsledky a zároveň se u nich snížila hladina stresu. U lidí se také vyrovnal poměr času stráveného v práci a doma. Vedení firmy se proto rozhodlo zavést čtyřdenní pracovní týden natrvalo.

Zakladatel firmy Andrew Barnes sdělil novinářům, že nový systém probral se zaměstnanci. Ti přistoupili na možnost si krátký týden vyzkoušet a následně se rozhodli na něj přejít na stálo. Právníci firmy připravili všechny podklady tak, aby byly v souladu s novozélandským zákoníkem práce.

Zakladatel firmy Perpetual Guardian Andrew Barnes (vpravo) se v roce 2015 stal podnikatelem roku. Zakladatel firmy Perpetual Guardian Andrew Barnes (vpravo) se v roce 2015 stal podnikatelem roku. | reprofoto/twitter

Barnes: Zaměstnancům vycházíme vstříc

„Stále se jedná o osmihodinovou pracovní dobu. Jsme flexibilní, zaměstnanci si mohou po dohodě určit čas, kdy chtějí začínat. Snažíme se všem vyjít vstříc,“ uvedl Barnes. Sám se jako pozorovatel účastnil experimentu, zajímalo ho hlavně, jak jeho lidé zvládají balancovat mezi soukromým a pracovním životem.

Spokojenost = efektivnost 

Zkrácení pracovního týdne založil na teorii, že pokud budou mít lidé o den navíc pro sebe a svou rodinu, budou pak soustředěnější a produktivnější v práci. Ukázalo se, že měl pravdu. „Snažíme se zlepšovat pracovní podmínky, od kanceláří po pracovní flexibilitu. Výsledkem je efektivnost a produktivita našich zaměstnanců,“ prohlásil Barnes.

„Náš pokus ukázal samá pro a žádné proti, proto jsme se rozhodli pro nový systém. Samozřejmě záleželo i na lidech a jejich přístupu k práci, bez toho by to nešlo,“ svěřil se Barnes.

Zkrácený týden ve všech kancelářích

Novozélandský ministr práce a vztahů na pracovišti Iain Lees-Galloway označil závěry experimentu za „velmi zajímavé“, celý projekt ho podle vlastních slov zaujal. Ministr se domnívá, že by v budoucnosti šel zavést zkrácený týden na většinu kancelářských zaměstnání.

Zobrazit celou diskusi