Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Britové si prožili děsivou noc. Bouře Bronagh za sebou nechala chaos

Autor: Darina Jíchová - 
21. září 2018
13:02

Britové na dnešek prožili bezesnou noc. Nad hlavami jim silou 120 kilometrů v hodině řádila vichřice, která se přihnala s bouří Bronagh. Vyvracela stromy a silný déšť způsobil bleskové záplavy. Jedná se již o třetí bouři, která v posledních dnech zasáhla Britské ostrovy. Bronagh se prohnala přes jihovýchodní Anglii a zanechala za sebou naprostý chaos. Zapříčinila výpadky proudu a mobilních sítí, informoval deník Daily Mail.

Meteorologická služba nad ránem varovala lidi před poletujícími troskami a vyvrácenými stromy, které by mohly způsobit zranění nebo i smrt. Na Brity po ránu čekala naprostá spoušť, mnohým ulétaly tašky ze střech; přes cesty a na tratích ležely spadané stromy, které ztížily dopravu. Asi nejhorším problémem ale byla blesková povodeň, kterou má na svědomí přívalový déšť.

Záchrana důchodkyně v zaplaveném voze

Povodeň zaskočila například jednu důchodkyni, která zůstala uvězněná ve svém autě. Na pomoc jí naštěstí přispěchal Richard Hamshaw, oknem ji vytáhl ven a odnesl do bezpečí. „Vjela přímo do vody, vůbec to nečekala,“ komentoval počínání důchodkyně.

Richard Hamshaw zachránil důchodkyni, která uvízla v autě. Richard Hamshaw zachránil důchodkyni, která uvízla v autě. | reprofoto/twitter

„Viděli jsme, jak se auto začalo zatopovat. Nemohla se dostat ven, bouchala na okno. Zkoušeli jsme auto vytáhnout, ale nešlo to. Musel jsem rozbít okno, abych ji dostal ven,“ popsal Hamshaw.

Seniorka nebyla jediná, kdo kvůli záplavám strávil hodiny ve svém voze. Stejný osud potkal stovky řidičů, kteří se na zatopené silnice vydali. Meteorolog Simon Partridge dodal, že je to první bouře, která letos zasáhla Yorkshirské hrabství a zbytek jihovýchodní Anglie, a proto způsobila takový chaos.

Mnoho řidičů uvízlo na zatopených cestách: 

Naprostý chaos v Yorkshiru

„Stává se to každý rok, přijde první bouře a utrhá všechno, co na domech a budovách bylo nějak poškozené nebo zrezivělé. Nejvíce to samozřejmě odnesou střechy. Silný nárazový vítr přetrvá po celý pátek, na poryvy by si měli dávat pozor zejména řidiči kamiónů, karavanů a motorkáři,“ uvedl meteorolog Simon Patridge.

Rovněž upozornil na zaplavené cesty, kde by měli být opatrní všichni řidiči. „Před výjezdem by si lidé měli zkontrolovat situaci na silnicích.“ Patridge dodal, že silně pršet bude i ve Walesu a západní Anglii, také zde by mohlo dojít k povodním. Voda na cestách pravděpodobně přeruší autobusovou a vlakovou dopravu.

Britské ostrovy pod náporem bouří

V předchozích dnech se přes Irsko a část Velké Británie přehnala bouře Ali, která si vyžádala dvě oběti. První byla švýcarská turistka Elvira Ferrariová (†56), žena zemřela, když náraz větru smetl její obytný karavan z útesu. Druhou obětí byl Matthew Campbell, kterého zabil padající strom. Bouře při svém vrcholu dosahovala rychlosti 164 kilometrů za hodinu.

Bouře Ali si ve středu 19. září vyžádala 2. oběť. V Irsku zemřela žena, když vítr shodil její karavan z útesu. V Severním Irsku zabil muže padající strom. Bouře Ali si ve středu 19. září vyžádala 2. oběť. V Irsku zemřela žena, když vítr shodil její karavan z útesu. V Severním Irsku zabil muže padající strom. | reprofoto/twitter

Záchranné složky uvedly, že během řádění živlu ošetřily desítky lidí, které zranily vyvrácené stromy. Úřady proto znovu vyzvaly lidi, aby dnes byli extrémně opatrní. Počátkem týdne zemi zasáhla bouře Helene, vyvracela stromy a vítr o síle 120 kilometrů v hodině způsoboval vysoké vlny. Od pondělí na Britských ostrovech platí žlutá výstraha, která zřejmě přetrvá po celý víkend.

 

beztedoprdele ( 22. září 2018 07:10 )

 Jak se chováme k přírodě my,tak se chová ona k nám,jen se brání a bude hůř.

Zobrazit celou diskusi