Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kanaďan týral během svého zajetí těhotnou manželku. Únosci ji museli bránit

Autor: Darina Jíchová - 
6. září 2018
19:55

Američanka Caitlan Colemanová (32), kterou společně s jejím mužem Kanaďanem Joshuou Boylem (34) pět let věznilo hnutí Tálibán, přiznala, že ji manžel v zajetí psychicky i fyzicky zneužíval. Její obvinění je součástí rozsáhlého šetření vedeného proti Boylovi. Muž čelí mimo jiné obvinění z únosu, sexuálního napadení a vyhrožování smrtí, uvedl deník Guardian.

Manželé padli v roce 2012 v Afghánistánu do zajetí sítě Hakkání napojené na Tálibán. Páru se v zajetí narodily tři děti, o jejich první dítě Colemanová přišla záhy po únosu. Boyle řekl, že ji jejich věznitelé několikrát znásilnili a způsobili její potrat. Tálibán i členové sítě Hakkání jeho obvinění popírají.

Únosci později rukojmí převedli přes hranici do Pákistánu, kde rodinu osvobodili pákistánští vojáci. Do Kanady se Colemanová s Boylem a dětmi vrátili v říjnu loňského roku.

Zlost si vylíval na manželce

V lednu 2018 se objevily první zprávy o tom, že Boyle byl obviněn z rozsáhlé trestné činnosti. Obžaloba má 15 bodů, které obsahují sexuální napadení, lživou výpověď, klamání policie a výhrůžky. Deníku Ottawa Citizien se podařilo získat část soudní dokumentace, podle které proti Boylovi vznesla obvinění i jeho manželka. Tvrdí, že ji v zajetí zneužíval a týral. Ke všem ostatním zločinům mělo dojít, až po jeho návratu.

Joshua Boyle s Caitlan Colemanovou a jejich dětmi krátce po návratu do Kanady (2017). Joshua Boyle s Caitlan Colemanovou a jejich dětmi krátce po návratu do Kanady (2017). | reprofoto/twitter

„Pravidelně mi vyhrožoval zabitím, říkal, že mě zapálí,“ stojí ve výpovědi Colemanové, bylo to v době, kdy čekala jejich čtvrté dítě. „Měl časté návaly nekontrolovatelného vzteku, když ho to popadlo, mlátil mě. Udělal ze mě nepřítele, na kterém si vylíval zlost,“ uvedla v místopřísežném prohlášení. Dodala, že jen zhoršoval už tak děsivou situaci.

Výhrůžky a bití

Muži, kteří je hlídali, do jejich hádek museli často zasahovat a v podstatě Colemanovou bránit. To se Boylovi nelíbilo. „Říkal, že se s nimi kamarádíčkuju místo toho, abych byla na jeho straně. Jednou mi dal takovou ránu, že mi zlomil lícní kost. Říkal mi, že jsem ten nejhorší člověk na světě a že jsou země, kde se vražda manželky nepovažuje za zločin.“

Žádné z jejích obvinění zatím nebylo prokázáno u soudu. Colemanová rovněž požádala kanadské úřady, aby se i s dětmi mohla vrátit do Spojených států. Boyle její obvinění odmítl, tvrdí, že ho napadla, že je mentálně labilní a zanedbává jejich děti.

Rozsudek ve prospěch Colemanová

Boyle po zahájení vyšetřování skončil ve vězení a Colemanová zažádala o výlučnou péči o děti. Soud ji přiřkl dočasné plné opatrovnictví. „Soud neshledal, že by se u Caitlan Colemanové projevovaly příznaky duševní choroby, ani žádné jiné překážky toho, aby se mohla postarat o děti,“ uvedla v rozsudku soudkyně, která procesu předsedala.

„Okolnosti tohoto případu jsou velmi specifické a samy o sobě tragické. Pokud bychom po Caitlan Colemanové a jejích dětech požadovaly, aby zůstaly v Kanadě, znovu by se ocitly v zajetí.“ Colemanová a děti podle dostupných informací žijí s jejími rodiči v Pensylvánii. Boyle od soudu dostal zákaz kontaktu s dětmi i s Colemanovou.

Spor o Afghánistán

Colemanová se ve výpovědi zmínila o tom, že jejich cestu do Afghánistánu v roce 2012 plánoval Boyle, neřekl jí ani, kam přesně jedou. „Věděl, že bych z cesty vycouvala, kdyby mi řekl, že míříme do Afghánistánu,“ tvrdila u soudu. Manželé měli za sebou krizi, těsně před cestou do střední Asie odvolali rozvodové řízení.

Boyle jí ale protiřečí, podle něj dobře věděla o tom, kam jedou. Nijak se tím netajil. V té době byl začínající novinář a chtěl získat zkušenosti, díky kterým by měl šanci na lukrativní zaměstnání.

Manželství s dcerou Usámovy pravé ruky

Colemanová promluvila také o tom, že Boyle propadl extremismu. Poukázala na jeho první manželství se Zajnab Chadrovou, dcerou muže, který se pohyboval v užším kruhu kolem někdejšího tálibánského vůdce Usámy bin Ládina.

Boyle strávil půl roku ve vazbě, v červnu byl propuštěn na kauci. Ontarijský soud odmítl zveřejnit jména osob, které proti němu vznesly další obvinění.

Zobrazit celou diskusi