Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Partner se jí vymočil do obličeje, tak ho bodla do srdce: Za zabití dostala Marie 6 let

Partner se jí vymočil do obličeje, tak ho bodla do srdce: Za zabití dostala Marie 6 let.
Partner se jí vymočil do obličeje, tak ho bodla do srdce: Za zabití dostala Marie 6 let.  (Autor: Jitka Pecharová)
Autor: ČTK - 
10. května 2018
12:46

Marii K., která loni 14. října bodla nožem a usmrtila svého druha, uložil senát pobočky krajského soudu v Pardubicích šest let vězení. Původně byla obžalována z vraždy, na základě psychologického posudku a s ohledem na dlouhodobé domácí násilí na ženě soud její jednání překvalifikoval na zabití. Rozsudek není pravomocný, Marie K. si nechala lhůtu na podání odvolání, státní zástupkyně se ho vzdala.

Tragédie se stala v rodinném domě osmapadesátileté ženy v Krasíkově na Orlickoústecku. Poměry v domácnosti byly neutěšené, oba její členové pili a žena byla častým terčem mužových agresivních útoků. Podle její neteře žili jako bezdomovci.

Při výslechu na policii Marie K. uvedla, že její o 17 let mladší druh byl opilý, sprostě jí nadával a vymočil se jí do obličeje. V afektu vzala kuchyňský nůž, kterým předtím krájela houby, a bodla ho do hrudníku. Muž zůstal sedět, ona nůž vytáhla z rány a odešla, tu noc v domě nespala. Podle spisu zraněný na místě zemřel kvůli poranění srdce. Žena ho našla ráno mrtvého na gauči. Později odešla za neteří pro tabák a svěřila se jí, co se stalo. Obě se vrátily do domu k mrtvému, pak odešly popíjet, příbuzná odpoledne zavolala policii.

Marie K. při vyšetřování řekla, že muž, s nímž žila čtyři roky, ji mnohokrát fyzicky napadl a zranil, a to i vážně. Přesto ho nedokázala ze svého domu vyhnat. V minulosti ho už jednou bodla nožem, u soudu dostala podmíněný trest. Vraždu hned neoznámila, protože měla strach z policie a prý chtěla počkat, až jí přijdou peníze ze sociálních dávek.

Její neteř na policii vypověděla, že dvojice žila v domku jako bezdomovci a muž byl velmi často agresivní a ženu týral. Marie K. jí údajně vyhrožovala, že když vraždu ohlásí na policii, podřeže ji, což obviněná popřela.

Podle státní zástupkyně Lenky Faltusové zůstane Marie K. v případě potvrzení rozsudku nadřízeným soudem ve vězení devět let. Nevypršel jí totiž ještě tříletý podmíněný trest za napadení druha, řekla novinářům. Předseda senátu Roman Drahný také nevyhověl žádosti Marie K. o propuštění z vazby, odůvodnil to její neutěšenou sociální situací.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání