Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Čtyři stovky uprchlíků z Afriky uvázly na poušti v Nigeru. Pomohly jim záchranné týmy

Autor: ČTK - 
5. září 2018
20:49

Přes 400 afrických uprchlíků bylo tento týden zachráněno z pouště na severu Nigeru. Oznámila to dnes Mezinárodní organizace pro migraci (IOM). Lidé uvázli ve dvou skupinách u nigerské hranice s Alžírskem. Niger je tranzitní zemí pro tisíce Afričanů, kteří směřují do Libye a do Alžírska, odkud se snaží dostat do Evropy.

Záchranné týmy našly nejprve u pohraničního města Assamaka 347 lidí z 13 afrických států. Byli mezi nimi lidé z Mali, Guineje i Senegalu a na místo dorazili podle IOM v noci pěšky. Není jasné, zda byli vyvezeni z Alžírska. Skupina dalších 92 lidí byla zachráněna v úterý. Záchranáři většinu zavedli do tranzitního tábora, kde uprchlíci dostali jídlo, vodu a kde jim byla poskytnuta zdravotní péče.

Saharská trasa je považovaná za nebezpečnou, protože lidé se na ní často vyčerpají, nemají zdroje vody a jsou vystaveni napospas převaděčům, kteří je nezřídka opustí, poznamenala agentura AFP. IOM oznámila, že letos prudce vzrostl počet uprchlíků ponechaných u nigersko-alžírské hranice, odkud museli uprchlíci pokračovat pěšky. V červenci tam bylo potřeba zachránit na 400 lidí.

Alžírské ministerstvo vnitra nedávno kritizovalo IOM, která údajně šíří nepodloženou kritiku alžírské vlády.

Podle Evropské unie Nigerem procházejí hlavně chudí uprchlíci a trasu využije až 90 procent z těch, kteří prchají ze západní Afriky. Niger v roce 2015 zavedl zákon, který umožňuje převaděčství trestat až třicetiletým vězením. Armáda znásobila hlídky v poušti a předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani v červenci konstatoval, že v letech 2016 a 2017 se počet uprchlíků procházejících Nigerem snížil o 95 procent.