Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Neudělejte chybu!“ Trump varoval syrského prezidenta Asada před útokem

Autor: ČTK - 
4. září 2018
06:59

Americký prezident Donald Trump dnes na Twitteru varoval syrského prezidenta Bašára Asada, aby nerozvážně neútočil na provincii Idlib. Asadovi spojenci Rusko a Írán by účastí na ofenzivě do oblasti na severozápadě Sýrie podle šéfa Bílého domu udělali vážnou humanitární chybu. Syrský režim s podporou spojenců podle zpráv z posledních dní chystá rozhodující útok na Idlib, který mají v rukou radikální skupiny a oponenti Damašku.

„Syrský prezident Bašár Asad nesmí nerozvážně zaútočit na provincii Idlib. Rusové a Íránci by udělali vážnou humanitární chybu, kdyby se této potenciální lidské tragédie účastnili,“ napsal v pondělí místního času na Twitteru americký prezident s tím, že by při vojenské operaci mohly zahynout stovky tisíc lidí. „Nedopusťte to!“ vyzval.

Povstalci a islamisté

Provincii Idlib mají jako jednu z posledních oblastí v Sýrii v rukou povstalci a islamisté. Damašek protirežimní bojovníky i civilní obyvatele v poslední době několikrát vyzval, aby umožnili návrat státních institucí do této části země.

V případě ofenzivy vládních vojsk by podle OSN mohlo k hranici Turecka, které na severozápadě s provincií Idlib sousedí, vyrazit až 2,5 milionu lidí. Minulý týden exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) informovala, že se ozbrojené skupiny v Idlibu začaly připravovat na útok vládních vojsk a mimo jiné zničily několik mostů. Írán před časem oznámil, že Asada při ofenzivě podpoří.

V pátek se Asadovi spojenci - ruský prezident Vladimir Putin a íránský prezident Hasan Rúhání - sejdou v Teheránu s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem jako ochráncem povstalců, aby jednali o budoucnosti Sýrie. Podle pozorovatelů se právě na této schůzce rozhodne o osudu Idlibu.

Video  Trump poslal odvetu za utrpení dětí: USA bombardovaly Sýrii  - Reuters/Klára Brunclíková/Hudební banka
Video se připravuje ...

Antonin Blaha ( 4. září 2018 11:56 )

 Zas udelaji unikove koridory a kdo jich nevyuzije bude smolar😂😂😂

senil666 ( 4. září 2018 08:40 )

Assad chce jenom ukončit válku. USA podporují ISIS v Sýrii, stejně jako Al-Káidu v Jemenu. Měli by se stáhnout i ze Sýrie a z jemenu aby mohl nastat v těchto zemích mír. http://www.epshark.cz/clanek/252/proc-pomahaji-usa-saudske-arabii-znicit-jemen

Jarocell ( 4. září 2018 07:38 )

Musí ještě stihnout evakuovat odtud jeho vojáky co tam dělají "poradce" i s technikou co by se tam neměla najít...

andorea ( 4. září 2018 07:31 )

Trump by nejlépe udělal, kdyby se nes_ral do toho, po čem mu nic není. Kdo si myslí že je, aby diktoval cizímu prezidentu, co si může a co ne dovolit ve vlastní zemi?

Zobrazit celou diskusi