Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Asad se objednal na návštěvu ke Kimovi: Jeho excelence to vede skvěle

Autor: Darina Jíchová - 
4. června 2018
12:10

Syrský prezident Bašár Asad má velký zájem o návštěvu Severní Koreje a setkání s jejím vůdcem Kim Čong-unem. Informovala o tom severokorejská státní tisková agentura KCNA. Pokud by se schůzka uskutečnila, bylo by to zřejmě poprvé, kdy by se Kim setkal s nejvyšším představitelem jiného státu přímo v KLDR.

Podle KCNA Asad učinil komentář o své návštěvě KLDR 30. května, kdy obdržel pověřovací listiny od severokorejského velvyslance. Zatím však nejsou žádné další náznaky toho, že je tato cesta naplánována, a syrská vláda na dotazy agentury AP a Reuters o návštěvě zatím nereagovala.

Kim má Asadovu podporu

Podle zdroje agentury AP ale prezident Asad uvedl, že se chystá „na návštěvu za Jeho excelencí Kim Čong-unem“. „Svět s nadšením přijímá značné změny, které se zásluhou diplomatického umu a skvělému vedení Jeho excelence dějí na Korejském poloostrově,“ cituje agentura syrského prezidenta, který dodal: „Jsem si jistý, že dosáhne všech svých cílů. Plně ho v jeho snaze podporuji.“

Pchjongjang a Damašek udržují dobré vztahy a pozorovatelé OSN obvinili KLDR ze spolupráce se Sýrií na chemických zbraních. KLDR to však popírá. Obě země také čelí mezinárodní izolaci. KLDR kvůli svému jadernému programu a Sýrie kvůli svému postupu během krvavé občanské války.

Spojenectví Sýrie a KLDR

Od začátku letošního roku Kim učinil řadu diplomatických setkání s představiteli zemí v Číně a Jižní Koreji. Naplánováno je také setkání s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Singapuru 12. června. Od roku 2011, kdy se Kim ujal funkce, se však zatím nikdy veřejně nesetkal s žádnou hlavou jiného státu v KLDR.

Podle jihokorejského ministerstva zahraničí Severní Korea navázala diplomatické vztahy se Sýrií v roce 1966, kdy otevřela svoji ambasádu v Damašku. Sýrie otevřela své zastupitelství v Pchjongjangu v roce 1969. Úzká vojenská spolupráce mezi zeměmi pak začala během arabsko-izraelské války v říjnu 1973, kdy KLDR poslala do Sýrie 530 vojáků, včetně pilotů, řidičů tanků a obsluhy raketových systémů.

ivoadler ( 4. června 2018 14:15 )

Bez ohledu na to, co píší níže uvedení pánové??, Kimův postup je velice efektivní. Sklízí respekt i v "demokratických" zemích.

sores ( 4. června 2018 13:36 )

Proč se to odpo.r.né staré dítě vyžrané a hlavně nevyspělé Kim všude řehtá jako idi.ot ????

Zobrazit celou diskusi