Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Pohřby plné slz po krvavé lázni: Džihádisté ISIS se odpálili a zabili 246 lidí

Autor: ČTK - 
26. července 2018
15:20

Sýrie dál trpí. Boje mezi protivládními rebely a jednotkami prezidenta Bašára Asada neutichají, zuří však dál i střety s Islámským státem. V syrské provincii Suvajda se dnes ráno konaly pohřby obětí středeční série koordinovaných útoků ISIS a jeho sebevražedných atentátníků. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) dnes uvedla, že při útocích bylo zabito 246 lidí, z toho 135 civilistů.

V provincii Suvajda byli dnes ráno pohřbeni mrtví z útoků, které patří co do počtu obětí ve svém součtu k nejhorším za celou dobu syrského konfliktu, tedy od roku 2011. Většinu obětí tvoří civilisté, kteří byli zabiti v několika vesnicích na severu provincie, kterou kontroluje režim syrského prezidenta Bašára Asada.

Mnohé místní obyvatele džihádisté zabili v jejich vlastních domech. Bilance útoků, která postupně narůstala od středečního rána, je nejhorší v provincii Suvajda od začátku konfliktu v Sýrii, uvedla SOHR.

Pohřeb obětí syrských sebevražedných útoků (26.7.2018) Pohřeb obětí syrských sebevražedných útoků (26.7.2018) | ČTK

Zároveň jde o první útoky takového rozsahu spáchané IS za poslední měsíce. Teroristická organizace Islámský stát tu od loňského roku utrpěla řadu porážek. Už v prvních středečních hodinách se odpálili čtyři sebevražední atentátníci ve městě Suvajda, které je metropolí stejnojmenné provincie.

Další sebevražední útočníci a radikálové zabíjeli ve vesnicích na severu provincie. Nynější bilance je 246 mrtvých, z toho 135 civilistů, uvedl dnes ráno šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán. Mezi oběťmi jsou také provládní bojovníci a místní obyvatelé, kteří bránili své domovy se zbraní v ruce.

Smutný rekord syrské války: 1700 mrtvých v Ghútě

Válku v Sýrii přitom lemují masakry se stovkami mrtvých. 21. srpna 2013 se odehrál útok chemickými zbraněmi v oblasti Ghúta jihovýchodně od Damašku a podle opozice zahynulo až 1700 lidí. Útok ohlásila opozice, vláda to však popřela a odpovědnost za akci připsala povstalcům. Podle USA útočila syrská vláda, podle Ruska nikoli.

USA proto tento týden vyhlásily sankce proti skupině osob a firem napojených údajně na výrobu chemických zbraní v Sýrii. Ve Washingtonu to oznámilo ministerstvo financí. Postiženými je osm osob a pět podniků a ústavů.

„Máme hluboce v paměti hrozivé užití chemických zbraní v Sýrii včetně útoků na ženy a děti,“ komentovala rozhodnutí náměstkyně ministra financí USA Sigal Mandelkerová. Sankce jsou podle ní pokračováním snahy USA zastavit útoky režimu Bašára Asada. 

Pokračují střety Asadovců s rebely

Vedle střetů s ISIS a sebevražedných útoků džihádistů přitom v Sýrii pokračují i přestřelky mezi jednotkami prezidenta Bašára Asada, které mají navrch a které podporují Rusové i Íránci, a protivládními rebely.

Boje mezi syrskými rebely a jednotkami Bašára Asada pokračují. Takhle jsou viditelné z izraelských Golanských výšin. Boje mezi syrskými rebely a jednotkami Bašára Asada pokračují. Takhle jsou viditelné z izraelských Golanských výšin. | Reuters

Syrská krize je tak dál značně komplikovaná. Podle oficiálních syrských médií provládní síly zahájily po sebevražedných útocích ISIS protiofenzivu a už získaly zpět tři vesnice, které ve středu ráno ovládli džihádisté. Proti IS podle SOHR směřují také letecké údery. Na straně islamistů je údajně 56 mrtvých, z toho sedm sebevražedných atentátníků.

V Sýrii zasáhli i Izraelci

Do situace v Sýrii se přitom zapojuje i Izrael. Izraelské letectvo podniklo ve středu večer nálety v reakci na odpálení dvou raket ze syrského na izraelské území, oznámila v prohlášení izraelská armáda. 

Nálety byly podle prohlášení zaměřeny na objekt, ze kterého byly střely vypáleny, armáda rovněž oblast bombardovala. V úterý izraelská armáda oznámila, že sestřelila letoun syrské armády, který se dostal do izraelského vzdušného prostoru (nad Golanské výšiny okupované Izraelem). Šlo o první podobný incident za čtyři roky.

Pohled z Golanských výšin na střety v Sýrii Pohled z Golanských výšin na střety v Sýrii | ČTK

Izrael svou protiraketovou obranu aktivoval také v pondělí. Šlo naopak o střely, které nakonec dopadly v Sýrii. Východ Golan je syrský a na části území je nárazníkové pásmo kontrolované silami OSN UNDOF. Izrael přítomnost syrské armády podporované Ruskem poblíž hranic znepokojuje. Obává se i blízkosti jemu nepřátelských íránských jednotek, které jsou rovněž spojencem syrské vlády.

Zobrazit celou diskusi