Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Odpor Moskvy neuspěl. Ruskou zlost po úderu na Sýrii tlumí šéf OSN

Autor: jer, ČTK - 
14. dubna 2018
19:35

Rada bezpečnosti OSN nepřijala rezoluci odsuzující noční útok USA, Francie a Británie na Sýrii. Navrhovatelem bylo Rusko, které sobotní mimořádné zasedání svolalo. Generální tajemník OSN António Guterres na úvod zasedání vyzval členy rady, aby zachovali umírněnost a vyvarovali se vyhrocování situace v Sýrii. Úder byl odvetou za chemický útok na syrskou Dúmu.

Noční údery byly odvetnou akcí za údajný chemický útok na syrskou Dúmu. Podle Západu ho provedl syrský režim, což ale Damašek i spojenecké Rusko odmítají.

Guterres vyzval státy, aby se vyvarovaly akcí, které by mohly situaci vyhrotit a způsobit další utrpení Syřanům. Sdělil také, že v Sýrii jsou už mezinárodní vyšetřovatelé a jsou připraveni odjet do Dúmy a okolnosti útoku ze 7. dubna vyšetřit.

Rusko noční údery odsoudilo. Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Něbenzja v neděli v radě řekl, že USA a jejich spojenci projevili naprostou lhostejnost k mezinárodnímu právu. Útok byl podle něj napadením suverénního státu a ohrozil snahu OSN o řešení syrské krize.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Rusy podpořila jen Čína a Bolívie

Americká velvyslankyně při OSN Nikki Haleyová ale řekla, že údery byly velmi přesně naplánovány tak, aby se na minimum omezilo nebezpečí civilních obětí. Podle ní byly údery odůvodnitelné a USA budou nadále pronásledovat kohokoli, kdo použije chemické zbraně.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

Rusko v sobotu v radě nechalo kolovat návrh rezoluce, která odsuzuje „agresi proti Syrské arabské republice ze strany USA a jejich spojenců jako porušení mezinárodního práva a Charty OSN“. Moskva si přála, aby se o rezoluci hlasovalo. Pro přijetí je zapotřebí nejméně devět z 15 hlasů v radě a vetovat nesmí ani jeden z pěti stálých členů rady, z nichž tři - USA, Británie a Francie - jsou země, které na Sýrii zaútočily. Pro text hlasovaly kromě Ruska ještě Bolívie a Čína, osm zemí bylo proti a čtyři se zdržely.

Lavrov: Úder byl nelegální a nepřijatelný

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov v rozhovoru poskytnutém listu Kommersant řekl, že Rusko je v kontaktu se Spojenými státy i dalšími zeměmi, které se podílely na raketovém útoku proti cílům v Sýrii. Moskva má podle něj zájem na spolupráci s Washingtonem při řešení syrské krize.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov označil noční údery na Sýrii za nelegální a nepřijatelné.

gladio ( 15. dubna 2018 06:58 )

USA a NATO ,Izrael jsou nástupci hitlerovského Německa se vším všudy ,už za okupaci Iráku,Srbska, Lybie, bez mandátu OSN měly být souzeni jako váleční zločinci a postaveni mimo zákon, samozřejmě kdy hitleři okupanti mají právo veta v OSN potom OSN postrádá smysl, reakce Ruska na raketový útok https://www.youtube.com/watch?v=OzEU2iA0tdU

Deneček ( 15. dubna 2018 05:39 )

Nejdříve to grázlové rozbombardují a poté to budou vyšetřovat.

Dannero ( 14. dubna 2018 23:43 )

akorát by mě zajímalo jaké chemické továrny byly cílem, protože chlór se používá v kdejaké fabrice na čistící prostředky, plasty,dezinfekce na vodu a mnoho dalšího. To by museli vybombardovat celý svět, no a pak ještě celé moře protože tam je chlóru nejvíc protože kdejaký trouba se základy chemie se ho může ze slané vody vyrobit.

sexymozek ( 14. dubna 2018 23:15 )

https://cz.sputniknews.com/video/201804147152531-syrie-chemie-utok/

wilddog ( 14. dubna 2018 22:17 )

Tak teď když už je po.. by alespon mohl někdo kompetentní také předložit ty jednoznačné důkazy o použití chloru (nebo čeho) Asadem, že k bombardování opravdu nedošlo pouze na základě nějakého sehraného divadla o chemickém útoku.. Těžko pak očekávat vyjádření podpory takovým útokům od někoho normálního(ne servilního kývače), kdo ty důkazy nezná.

Zobrazit celou diskusi