Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

McCain vyhrál i svůj poslední spor s Trumpem. V dopise varoval před jeho politikou

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
28. srpna 2018
11:54

Zesnulý americký republikánský senátor John McCain v dopise na rozloučenou vyzval Američany, aby neklesali na mysli před těžkostmi dneška a aby se neschovávali za zdmi. „Oslabili jsme nejmocnější republiku, když jsme se schovali za zeď,“ citoval McCaina mluvčí rodiny a jeho dlouholetý přítel Rick Davis. Média dopis hodnotí jako jasnou výhradu vůči politice současného prezidenta Donalda Trumpa. Ten v předvolební kampani přislíbil postavit zeď na hranici s Mexikem, aby zastavil pašeráky drog i lidí.

McCain, který v sobotu po ročním boji podlehl agresivní formě rakoviny mozku, se vyznává z toho, že pro něj byla čest sloužit Spojeným státům. „Tohle pro mě bude nesmírně obtížné,“ pronesl Davis, než začal číst McCainův dopis.

Zopakoval také, jak budou probíhat smuteční ceremonie, které oficiálně začnou ve středu, tedy v den, kdy by McCain oslavil své 82. narozeniny. „Jen John si mohl zařídit tak velkou narozeninovou oslavu,“ poznamenal. „Nebudou chybět dudy, John miloval jejich zvuk,“ dodal Davis.

McCainova poslední slova

„Žil jsem a zemřel jako hrdý Američan,“ Davisovi se během čtení několikrát zlomil hlas. „Jsme občané té nejlepší republiky na světě. Jsme národ plný ideálů, ne krve a půdy,“ varoval před ideologií, která je spojována s nacismem. „Snažil jsem se naší zemi sloužit se ctí. Dělal jsem chyby, ale doufám, že má láska k Americe je převáží,“ napsal senátor a veterán války z Vietnamu.

„Oslabujeme naši velikost, když se schováváme za zdmi, místo abychom je strhli, když pochybujeme o síle našich ideálů, než abychom jim důvěřovali jako hnací síle ke změnám, kterou jsme vždy byli,“ uvedl McCain. „Neklesejte na mysli kvůli současným potížím, ale vždy věřte v naději a velikost Ameriky, protože zde není nic nevyhnutelného. Američané se nikdy nevzdávají. Nikdy se neskláníme. Nikdy se neschováváme před historií. My historii píšeme,“ napsal v závěru.

Vlajka na půl žerdi na McCainovu počest visela na Bílém domě jen v neděli. Prezident ale v pondělí podlehl kritice a nechal ji znovu stáhnout. Vlajka na půl žerdi na McCainovu počest visela na Bílém domě jen v neděli. Prezident ale v pondělí podlehl kritice a nechal ji znovu stáhnout. | Reuters

Spor s Trumpem

„Sbohem, američtí spoluobčané. Bůh vám žehnej a bůh žehnej Americe,“ zakončil McCain dopis. Davis odmítl komentovat Trumpovu reakci na McCainovu smrt. „Celá pozornost McCainovy rodiny a jeho přátel se upírá na něj, na Johna McCaina, a na nic nebo nikoho jiného. Myslím, že chování jednoho člověka není nic v porovnání s ostatními světovými lídry,“ řekl Davis jménem McCainovy rodiny. Potvrdil také, že současný prezident se McCainova pohřbu nezúčastní.

O napjatém vztahu mezi Trumpem a McCainem podle médií vypovídá i fakt, že zatímco v neděli byla americká vlajka v Bílém domě stažena na půl žerdi, dnes tomu tak nebylo, zatím například na budově Kongresu je zástava nadále v pietní poloze. Trump dnes ale po kritice takovéhoto počínání nechal vlajku opět stáhnout na půl žerdi. Prezident uvedl, že z úcty k senátorovi vlajka takto zůstane až do McCainova pohřbu.

Prezident podlehl nátlaku

Trump se ocitl pod tvrdým nátlakem nejen médií, ale i politiků jak z demokratického, tak republikánského tábora, když v sobotu pouze na Twitteru zveřejnil krátkou neosobní zprávu, v níž vyjádřil soustrast rodině senátora za stát Arizona. Dnes po dlouhém mlčení nakonec ustoupil tlaku a rozhodl se vyzdvihnout zásluhy zemřelého senátora.

„Navzdory našim sporům v politice si vážím služby, kterou senátor John McCain vykonal pro naši zemi,“ uvedl v písemném prohlášení. Poté při setkání s představiteli evangelické církve dodal, že soucítí s McCainovou rodinou a znovu ocenil senátorovy zásluhy.

McCainův odkaz

McCain byl během války ve Vietnamu válečným zajatcem a v roce 2008 neúspěšně kandidoval v amerických prezidentských volbách. Platil za jednoho z nejrespektovanějších členů Kongresu a experta na zahraniční, bezpečnostní a obrannou politiku.

Byl znám svou přímočarostí a zásadovostí a tím, kdo neváhal v klíčových otázkách spolupracovat s demokraty, varoval předtím, aby jako patriotismus byla nazývána klanová rivalita, která po celém světě jen rozsévá vztek, nenávist a násilí.

 

Antonin Blaha ( 28. srpna 2018 12:45 )

 Ktery blb 💩pise tyto clanky.Byl to typicky Americky zbabelec a moralni zruda tak z nej prestante delat hrdinu Zidobolsevicka chasko

Zobrazit celou diskusi