Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Hrdina a rebel McCain (†81) vzdoroval do poslední chvíle. Trumpa na pohřbu odmítl

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
27. srpna 2018
14:00

Jako syn a vnuk admirálů to vypadalo, že John McCain (†81) má jasně předurčenou životní dráhu. Bylo tomu tak, vystudoval námořní akademii a jako dobrovolník odešel bojovat do Vietnamu, kde strávil pět let v zajetí. Po návratu domů ale v armádě nezůstal. Vstoupil do politiky, jako republikánský kandidát se účastnil prezidentských voleb v roce 2008. Se jménem senátora McCaina lidé spojují spoustu přídomků: válečný hrdina, rebel, tvrdohlavý, statečný, vzpurný, všem dostál až do své smrti, která otřásla Spojenými státy. Vlivný senátor zemřel v sobotu 25. srpna po náročném boji s rakovinou mozku.

McCain se narodil v roce 1936 na námořní základně v Panamě, kde sloužil jeho otec John, po němž dostal i jméno. Dlouholetá rodinná tradice žádala, aby následoval stopy svých předků a vstoupil do armády.

„To, co se tady kadeti naučí, je, jak proplout nejistými vodami,“ řekl McCain v jednom ze svých nejslavnějších projevů v roce 1993 na námořní akademii v Annapolis. Před absolventy mluvil o svých letech ve škole, přiznal, že patřil mezi pět nejhorších studentů. Vadilo mu, že jeho minulost určovala jeho budoucnost.

Zajetí ve Vietnamu

V roce 1993 si také připomněl 20. výročí svého propuštění z vietnamského zajetí. Popsal, jak mu jeho věznitelé slibovali svobodu jen, když se zřekne své země. „Nemohl jsem. Říkali mi, že se to moji krajané nedozvědí, já bych to ale věděl, a to stačilo,“ pronesl McCain.

John McCain ve vietnamské nemocnici John McCain ve vietnamské nemocnici | ČTK

Do války ve Vietnamu se jako letec zapojil v roce 1967, ve stejný rok ho sestřelili a on skončil v zajetí. Drželi ho ve vězení Hoa, které si vysloužilo ironickou přezdívku „Hanojský Hilton“. McCain zakusil pět let psychického a fyzického mučení, do USA se znovu vrátil až v březnu 1973. „Ve vězení mě držela při životě jen víra v Boha, víra v moje spoluvězně a víra v moji zemi,“ popsal McCain ve svém životopisu Víra mých otců.

Návrat hrdiny a skandál na začátku politické kariéry

Doma ho vítali jako hrdinu, dostal několik vyznamenání: Bronzovou hvězdu, Stříbrnou hvězdu, Purpurové srdce a další. Kvůli následkům mučení nebyl schopen zvednout ruce nad hlavu, a proto opustil aktivní vojenskou službu, až do roku 1981 zůstal styčným důstojníkem a prostředníkem mezi Senátem a námořnictvem. V tomtéž roce ukončil svou armádní kariéru i první manželství a vstoupil do politiky. Senátorem se stal v roce 1986.

Jeho rané působení v Senátu je spojeno se skandálem kolem magnáta Charlese Keatinga mladšího. McCain a čtyři další senátoři byli obviněni z korupce, přijímání darů a protežování Keatinga. Krach Keatingovy spořitelny připravil o úspory 23 tisíc lidí, převážně penzistů. McCainovo jméno bylo očištěno v roce 1991, senátní výbor rozhodl, že se z jeho strany jednalo o „chybný úsudek“, když nechal Keatinga financovat jeho kampaň na úkor daňových poplatníků.

McCain se následně zasadil o to, aby se nikdy nic podobného nemohlo opakovat a společně se svým demokratickým kolegou Russem Feingoldem prosadil reformní zákon týkající se financování politických kampaní. V roce 2000 chtěl poprvé kandidovat na prezidenta, republikánským reprezentantem se ale stal George W. Bush, který následně vyhrál i volby.

Dlouholetý boj s rakovinou

V tomto roce se také poprvé setkal s rakovinou, lékaři mu odstranili melanomy ze spánku a ruky. Diagnostikovali mu rané stadium rakoviny kůže, McCain ale kvůli nemoci rozhodně nezpomalil své tempo. V roce 2004 byl počtvrté zvolen do Senátu, nešetřil kritikou a často veřejně vystupoval proti Bushovi. McCainovi se příčilo, že prezident schvaluje mučení vězňů podezřelých z terorismu. V roce 2008 kandidoval na prezidenta znovu, ale ani proti Baracku Obamovi neobstál.

McCainova pozice jako arizonského senátora byla neotřesitelná, během posledních let své kariéry pracoval na imigračních zákonech a předsedal Komisi ozbrojených složek. Ačkoliv je McCain jako politik považován za konzervativce, nebál se vystoupit z řady a usilovat o reformy. Tvrdohlavě i proti postojům republikánů prosazoval finanční a imigrační reformu a upozorňoval na závažnost klimatické změny. Často na těchto tématech spolupracoval s demokraty, například s Tedem Kennedym.

Trumpův kritik a odpůrce

Během prezidentských voleb v roce 2016 bylo McCainovi už 80 let, přesto byl pošesté znovu zvolen do Senátu a byl jedním z mála republikánů, kteří nepodporovali kandidaturu Donalda Trumpa. Svou podporu stáhl zvláště poté, co vyšlo najevo, že Trump v roce 2005 obtěžoval několik žen a ještě se s tím chlubil.

Trump si ale McCainovu „urážku“ nenechal líbit a prohlásil, že ho nepovažuje za válečného hrdinu. „Mám rád lidi, kteří nebyli zajati,“ prohlásil během jedné z debat současný prezident Trump. McCain plně podpořil vznik komise, která má za úkol prošetřit ruský vliv na Trumpovo zvolení. Během prvního roku nového prezidenta patřil McCain mezi jeho časté kritiky. Vadila mu především Trumpova zahraniční politika a jeho postoje k národní bezpečnosti.

Vzpurný rebel

V roce 2017 McCain oznámil, že trpí agresivní formou rakoviny mozku, prognózy vypadaly prakticky beznadějně. Senátor ihned podstoupil operaci, jeho kořínek byl ale nezlomný, hned týden po zákroku se vrátil do Washingtonu, kde se hlasovalo o zrušení zákona o regulaci zdravotní péče, tzv. Obamacare.

McCain tak dostál své pověsti vzpurného rebela a společně s dalšími třemi republikány hlasoval pro zachování zákona. Přednesl však kritickou řeč zaměřenou na stav amerického zdravotnictví. McCainův stav se nadále zhoršoval a v pátek 24. srpna tohoto roku jeho rodina oznámila, že senátor ukončil léčbu.

„John překonal vyhlídky na to, jak dlouho bude žít,“ uvedla rodina v prohlášení. Senátor se podle ní rozhodl ukončit léčbu agresivního glioblastomu nejen kvůli postupující nemoci, ale i kvůli svému vysokému věku, senátor McCain zemřel v sobotu 25. srpna ve věku nedožitých 82 let, narozeniny by oslavil tuto středu.

Rozloučení s hrdinou

Ve sporu se současným prezidentem Trumpem zůstává McCain i po smrti. Nepřál si jeho přítomnost na svém pohřbu, Trump zase odmítá ocenit McCainovo životní působení, k jeho smrti se vyjádřil jen krátkým příspěvkem na Twitteru. Bývalý mluvčí Trumpova právnického týmu Mark Corallo označil Trumpovu reakci na úmrtí McCaina za příšernou.

Smuteční ceremonie k uctění památky Johna McCaina začnou ve středu, kdy by se senátor dožil 82 let. Rakev s jeho pozůstatky bude tento den vystavena v Kapitolu ve Phoenixu. Ve čtvrtek se v jednom z baptistických kostelů arizonské metropole uskuteční smuteční obřad, na kterém promluví mimo jiné bývalý viceprezident za Demokratickou stranu Joe Biden.

V pátek bude rakev vystavena v Kapitolu ve Washingtonu, odkud se v sobotu v procesí přesune do washingtonské katedrály. Na ceremonii v ní by měli promluvit bývalí prezidenti George Bush mladší a Barack Obama, jimž McCain podlehl v úsilí o zisk funkce šéfa Bílého domu. Soukromý pohřeb se uskuteční v neděli na hřbitově v Annapolisu ve státě Maryland. Na své přání bude McCain pohřben vedle svého spolužáka z námořní akademie a celoživotního přítele Chucka Larsona.

Antonin Blaha ( 27. srpna 2018 18:11 )

 Typicky Americky hrdina,pri nezakonem napadeni cizi zeme byl sestrelen a pri muceni vsechno vyklopil,natocil protiamericke prohlaseni ,pak se nervove zhroutil.Po navratu do Ameriky byl opet velky teoreticky bojovnik jak rikam klasicky Americky hrdina😂😂😂😂

paganini ( 27. srpna 2018 14:48 )

Příliš milosrdná a rychlá smrt pro tohoto vraha vietnamských dětí a žen, kde šířil demokracii pomocí napalmu, defoliantu Agent Orange a dalších svinstev. Stačí se podívat na jedinou fotografii: My Lai

mourovata.kocka ( 27. srpna 2018 14:37 )

Dejte už s tím válečným štváčem pokoj!

Zobrazit celou diskusi