Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Nehoda autobusu v Bulharsku: 15 mrtvých, desítky raněných

Autor: ČTK - 
25. srpna 2018
20:16

Při nehodě autobusu v Bulharsku zahynulo nejméně 15 lidí, dalších asi 27 lidí utrpělo zranění. Na svém webu to oznámilo bulharské ministerstvo vnitra. Nehoda se stala asi 40 kilometrů severně od Sofie v oblasti Leskovdol. Mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK řekla, že kvůli nehodě se na českou ambasádu v Bulharsku nikdo neobrátil.

Cestující, o jejichž státní příslušnosti se média a úřady zatím nezmiňují, jeli podle agentury DPA na návštěvu kláštera. Premiér Bojko Borisov na pondělí vyhlásil den státního smutku.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že příčina nehody není zatím známa. Portál The Sofia Globe napsal, že autobus se před sjetím ze silnice a následným zřícením z dvacetimetrového srázu srazil s několika auty.

Nehoda se stala kolem 17:00 tamního času. Bulharské zdroje uvádějí, že minimálně dvě ženy ve věku 43 a 73 jsou v kritickém stavu. Na místo zachranáři vyslali přes dvacet sanitek. Většina zraněných byla převezena do nemocnic v Sofii. 

Z rozhodnutí ministerské rady bude v pondělí na památku obětí těžké havárie poblíž Svoge vyhlášen státní smutek. Vláda vyjadřuje soustrast jejich blízkým. Na počest obětí budou národní vlajky všech státních institucí na půl žerdi,“ napsal na sociální síti bulharský premiér Bojko Borisov.

Dubnová tragédie

V Bulharsku došlo k tragické havárii autobusu letos už jednou. V dubnu při ní zemřelo 6 lidí. Zraněných bylo před čtyřmi měsíci 23. Nehoda se stala také poblíž hlavního města - u obce Vakarel na 27. kilometru dálnice ve směru na Sofii. Střetl se tam osobní vůz s autobusem, který se následně převrátil. Ten byl na cestě z Burgasu. Mezi zraněnými byly i děti. První informace hovořily dokonce o 10 mrtvých.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

offline ( 25. srpna 2018 22:58 )

O 15 Bulharů méně přijede do západní Evropy. Ostatní z busu přijedou na Západ zítra.

Zobrazit celou diskusi