Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Alpy tají, varují horolezci. Většina cest na Mont Blanc už je nepřístupná

Autor: Darina Jíchová - 
2. září 2018
19:30

Permafrost z vrcholků francouzských Alp postupně mizí a narušuje stabilitu hor. Horolezci upozornili, že cesty na jindy přístupné vrcholky jsou nebezpečné. Hrozí zřícení kamenů, které se při tání permafrostu uvolňují. Na první pohled je prý změna nepatrná, ale odborníci varují, že tání horských ledovců razantně mění ráz krajiny, informoval deník Guardian.

„Klimatická změna má přímý a vážný dopad na vysoká pohoří,“ uvedl Vincent Neirinck z mezinárodní neziskové organizace Mountain Wilderness, která se zabývá ochranou a zachováním horských prostředí.

„Ledovce tají, ty alpské se od roku 1900 zmenšily takřka o polovinu. Proces tání se zrychlil v 80. letech,“ doplnil Jacques Mourey, který studuje dopad klimatické změny na hory. Specializuje se na oblast Chamonix-Mont-Blanc, ve francouzském départementu Horní Savojsko.

Rozvolňování permafrostu mění průvodce

„Sledujeme hlavně Ledové moře, údolní ledovec u úpatí Mont Blancu, každoročně se zmenší tak o 40 metrů, co se hloubky týče, za posledních 20 let ztratil asi 80 metrů,“ dodal glaciolog Luc Moreau. Kvůli tání horských ledovců stále častěji dochází k pádům kamenů, mezi lety 2007 až 2015 bylo na Mont Blancu zaznamenáno 550 takových incidentů.

Tání permafrostu zapříčinilo destrukci Bonattiho pilíře v roce 2005. Místo bylo vyhledávané nejen horolezci, ale i turisty, na dlouhou dobu bylo nedílnou součástí kraje. „Máme spoustu teorií, proč k tání horských ledovců dochází, ale přesně to nevíme,“ přiznal Mourey a dodal: „Rozvolňování permafrostu mění hory, ještě v 70. letech průvodce pro horolezce nabízel přes 100 cest na Mont Blanc, většina z nich je dnes nelezitelných.“

Himalájské mosty v Alpách

Některé cesty jsou tak poničené, že se mezi jejich spojnicemi musely postavit mosty. Jeden takový vede do horské boudy Conscrits hut. Byl postavený v roce 2012 podle himálajského vzoru a je dlouhý 60 metrů. K další boudě musela být vybudována zcela nová trasa, stávající cesta se stala příliš obtížnou a nebezpečnou i pro zkušené lezce.

„Podporujeme rozvoj alpinismu a lezení, ale musíme dbát na bezpečnost,“ řekl Claude Jacot, radní města Chamonix. Pro spoustu amatérských horolezců a alpinistů je úpatí Mont Blancu nebezpečné a instruktoři jim nedoporučují, aby tam jezdili.

Klima se mění, pozvánku dostal i Klaus

Mourey, který je sám lezcem, však věří, že milovníci alpinismu se změnám v Alpách přizpůsobí. „Pořád tam můžeme lézt, jen musím změnit způsob, jakým lezeme. Jestli je někdo, kdo stále nevěří, že se naše klima mění, měl by přijet sem a podívat se na vlastní oči,“ vyzval na dálku prakticky i českého exprezidenta Václava Klause.

Zobrazit celou diskusi