Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Český kamioňák, který přežil pád mostu: Propustili ho z nemocnice, bolí ho hrudník

Autor: ČTK - 
21. srpna 2018
11:15

Zraněný řidič kamionu pražské dopravní společnosti SPED-IT Martin Kučera byl v úterý propuštěn z nemocnice v italském Janově a večer dorazí do Prahy. ČTK to řekl jednatel společnosti Václav Zázvůrek. Kamion spadl v úterý z Morandiho mostu na frekventované dálnici na severu Itálie poté, co se část mostu zřítila. Při neštěstí zemřelo 43 lidí.

Řidič má zlomených pět žeber a pohmožděné plíce. „Jeho zdravotní stav se výrazně zlepšil. Už chodí. Jen při kašli ho bolí hrudník,“ uvedl Zázvůrek.

Kamion se zřítil z výšky 45 metrů. Zázvůrek už dříve uvedl, že řidiče zachránil bezpečnostní pás a také to, že šlo o nový kamion. Řidič měl i štěstí, že se mu asi včas odpojil návěs. Odhadovaná škoda na soupravě je zhruba 2,5 milionu korun. Řidič, který u firmy pracuje osm let, vezl zboží na vykládku poblíž Janova.

Vlna rozhořčení po celé zemi

Při pádu dálničního mostu zahynulo 43 lidí. Zodpovědnost za pád mostu má určit vyšetřování, tragédie však způsobila v Itálii obrovskou vlnu rozhořčení, která se obrátila proti vládním úřadům i provozovateli dálnice, firmě Autostrade per l’Italia. Její představitelé ale jakoukoli vinu na neštěstí odmítli, vláda však už zahájila řízení s cílem odebrat firmě koncesi.

Video  Zřícení mostu u italského Janova: Grafika ukazuje, jak se to stalo.  - Reuters, Bohuslav Štěpánek
Video se připravuje ...

Italská vláda plánuje po pádu dálničního mostu v Janově zevrubné kontroly veřejných staveb po celé zemi. Kontroly se budou týkat silnic, mostů, ale i veřejných budov, jako jsou například úřady či školy.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi