Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Zpustošený indonéský ostrov se znovu otřásl. Zemětřesení zabilo přes 300 lidí

Autor: ČTK - 
9. srpna 2018
12:09

Indonéský ostrov Lombok zasáhly po nedělním silném zemětřesení další mocné otřesy, tentokrát o síle 6,2 stupně. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský meteorologický úřad. Lidé podle svědků vybíhali v panice na ulici a mnohé budovy se zřítily. Nedělní zemětřesení mělo sílu 6,9 stupně a zahynulo při něm podle nejnovější bilance centrálních úřadů 319 lidí. Původně mluvily o 164 obětech.

Podle představitele lombocké pobočky Červeného kříže, jehož dnes citovala britská BBC, byly nedělní otřesy mimořádně ničivé a některé vesnice zcela srovnaly se zemí. Vláda uvedla, že zraněno bylo 1400 lidí a o střechu nad hlavou přišlo více než 156 tisíc osob. Místní média ale tvrdí, že mrtvých je ještě víc.

„Těžce zraněno bylo nejméně 1400 lidí a o střechu nad hlavou přišlo více než 156 tisíc osob,“ řekl mluvčí indonéského úřadu pro řešení přírodních katastrof Sutopo Purwo Nugroho.

Šéf úřadu pro pátrací a záchranné operace v provincii, kde se nachází ostrov Lombok, podle agentury AP oznámil, že obětí nedělních otřesů je již 227. Místní média tvrdí, že mrtvých je přinejmenším 347.

 Záchranáři stále prohledávají trosky a postupně se dostávají do odlehlejších částí ostrova. Podle mluvčího indonéského úřadu pro zvládání katastrof se ale pomoc stále ještě nedostala do některých izolovaných oblastí na severu Lomboku.

Následných otřesů bylo podle BBC od neděle již 340.

Zobrazit celou diskusi