Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Tragédie Poláků na Aljašce: Pád vyhlídkového letadla nepřežili čtyři lidé

Autor: ČTK, zze - 
6. srpna 2018
22:15

Čtyři lidé zahynuli při havárii vyhlídkového letounu s polskými turisty na Aljašce, oznámily v pondělí americké úřady. Jedna osoba je nezvěstná, šance na přežití je minimální. Neštěstí se stalo v sobotu, ale hustá mlha až do dnešního dne bránila v komunikaci a v nasazení záchranářů. V letadle cestovali kromě pilota čtyři turisté z Polska.

Trosky letadla se o víkendu snažily nalézt vrtulníky aljašského národního parku a letouny národní gardy. Pilot letadla po havárii oznámil řídícím letového provozu, že cestující jsou zraněni, ale po chvíli se jeho satelitní telefon odmlčel.

Letadlo spadlo asi 22 kilometrů od nejvyšší hory severoamerického kontinentu Denali. Blízký ledovec Kahiltna je častým místem přistání, kde si turisté prohlížejí dramatickou scenérii skal, ledu a sněhu.

Terén v místě havárie je nepřístupný, do záchranných operací se podle agentury AP zapojí i armádní vrtulník Chinook ze základny Fort Wainwright v aljašském Fairbanksu.

offline ( 6. srpna 2018 23:24 )

Poláků je dostatek nejen v Americe, ale v každé zemi, kde se dá parazitovat. Zajímavé, že jich jsou všude miliony a v Polsku neubývají.

Zobrazit celou diskusi