Zeppelin měl ze své základny v německém Friedrichshafenu vzlétnout původně už v pondělí, kvůli větru však musel být start odložen až na dnešní ráno. Cesta z Německa vzducholodi zabrala podle pilotky Katharine Board šest hodin, což je velmi dobrý čas. Cestovní rychlost se pohybovala kolem 70 kilometrů za hodinu, což je obvyklá hodnota. Heliem plněné plavidlo je schopné vyvinout rychlost až 130 kilometrů za hodinu, podle pilotky tím však výrazně trpí komfort cestujících. 

Zeppelinů na světě není moc a tomu odpovídá i počet jejich pilotů. Podle pilotky Board jich může být dohromady kolem patnácti. „Vlastně je méně pilotů vzducholodí než astronautů," řekla s úsměvem novinářům po přistání. Cesta z Friedrichshafenu, který se nachází ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko na úplném jihu Německa, podle ní nepřinesla žádné komplikace a počasí vzduchoplavcům přálo.

Veřejnost má smůlu

Protože běžní lidé se obří vzducholodí nemohou prolétnout, řada se jich dnes alespoň přišla podívat na přistání. Až do pondělí bude Zeppelin létat nad Prahou na vyhlídkových letech pro partnery společnosti Zeppelin CZ. Podle jejího ředitele Stanislava Chládka si však kuriozitu budou moci užít i běžní Pražané. „Bude nad Prahou létat, pokud počasí dovolí, zhruba 200 až 300 metrů vysoko, takže bude relativně dobře vidět," uvedl.

Trasa vyhlídkových letů bude záviset na počasí a letovém provozu. Naplánována je z Letňan přes Vysočany a Libeň, následně by mě trasa měla kopírovat Vltavu až k zdymadlům v Komořanech. Zpátky by měla letět přes Letnou a přistát opět v Letňanech.

Délka Zeppelinu s označením LZ NT07-101 je 75 metrů a může převézt celkem 12 cestujících. Firma Zeppelin CZ, která se zabývá prodejem stavebních strojů, energetických systémů a důlních strojů, akci připravila v rámci blížících se oslav padesáti let od vstupu na československý, respektive český trh.

Fotogalerie
12 fotografií