Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Japonsko oběsilo další členy sekty. Fanatici zavraždili sarinem 13 lidí

Autor: ČTK - 
26. července 2018
07:05

V Japonsku ve čtvrtek popravili dalších šest členů sekty Óm šinrikjó, která je zodpovědná mimo jiné za plynový útok v tokijském metru z roku 1995. Nervový plyn sarin tehdy zabil 13 lidí a tisíce dalších přiotrávil. Zakladatel a duchovní vůdce sekty Šókó Asahara a šest jeho stoupenců bylo popraveno již na počátku července. O popravách informovala agentura AFP.

K nejvyššímu trestu za teroristický čin v tokijském metru odsoudily japonské soudy celkem 13 členů sekty. Sedm jich bylo oběšeno 6. července, zbylých šest dnes.

Ve víře sekty, kterou Asahara založil v roce 1987, se prolínalo učení buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi. Óm šinrikjó hlásala, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří skupina vyvolenců náležejících k sektě. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce. Sekta údajně připravovala i použití biologických zbraní se smrtícím virem ebola.

Celkem je Óm šinrikjó zodpovědná za smrt 29 lidí a zranění dalších 6500 osob.

Tokijský atentát byl nejhorší teroristický čin v Japonsku od druhé světové války a vůbec první útok svého druhu na světě provedený chemickou zbraní.

Japonsko je - vedle Spojených států - jedinou z hospodářsky nejvyspělejších zemí světa, kde se trest smrti stále vykonává, přestože je kvůli tomu Tokio terčem kritiky ze zahraničí i ze strany organizací jako Amnesty International.

Zobrazit celou diskusi