Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kimovi kolabuje hospodářství. Továrny v KLDR stojí, zemědělci méně sklízejí

Autor: ČTK, bud - 
20. července 2018
09:10

Hrubý domácí produkt (HDP) Severní Koreje se loni snížil o 3,5 procenta, což je nejhlubší propad za 20 let. Ekonomiku izolované země tvrdě zasáhly mezinárodní sankce a sucho. Vyplývá to z páteční zprávy jihokorejské centrální banky. KLDR údaje o svém HDP nezveřejňuje. Loňský hospodářský propad byl nejhorší od roku 1997, kdy Severní Koreu zasáhl hladomor. Tehdy se HDP snížil o 6,5 procenta, uvedla jihokorejská banka.

Průmyslová produkce, která se na výkonu hospodářství země podílí zhruba jednou třetinou, klesla o 8,5 procenta. To je také nejprudší pokles od roku 1997. Tovární výroba zkolabovala, protože do Severní Koreje kvůli sankcím neproudí ropa ani jiné energetické zdroje. O 1,3 procenta se snížily výnosy ze zemědělství a o 4,4 procenta klesl stavební průmysl.

„Sankce byly v roce 2017 silnější než v roce 2016,“ uvedl zástupce jihokorejské centrální banky, kterého citovala agentura Reuters. Dodal, že se kvůli zákazu vývozu uhlí, oceli, ryb a textilních výrobků výrazně snížil objem zahraničního obchodu. Stanovit přesná čísla je prý obtížné, ale zákazy narušily průmyslovou výrobu.

Krize zřejmě zasáhne i černý trh

Letošní rok bude podle jihokorejského profesora ekonomie ze Soulské národní univerzity, kterého citovala agentura Reuters, ještě mnohem horší. Skomírající obchod prý nejprve dopadne na vládní činitele a postupně zasáhne i černý trh. A nakonec se odrazí v nižších příjmech domácností a jejich spotřebě.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Celkový vývoz ze Severní Koreje spadl v roce 2017 o 37,2 procenta, což je nejprudší snížení od poklesu o 38,5 procenta v roce 1998, uvedla jihokorejská centrální banka. Hrubý národní příjem na obyvatele činil v Severní Koreji loni 1,46 milionu wonů (zhruba 28 000 Kč), což byly podle banky 4,4 procenta příjmu na hlavu v Jižní Koreji.

sores ( 20. července 2018 10:55 )

Hlavně že to pra.s.e vyž.rané má co žrát a hulit jak nezavřený!!!Vše se tam řeší popravou nebo basou. I své příbuzné nechal oddělat, zrůda vyžraná!!

pjotri ( 20. července 2018 09:33 )

Neverim ani Kimovi, ani Trumpovi. Oba jsou dacani prvni tridy. A ta jejich dohoda o atomovym odzbrojeni je hooodne usmevna a nerealna. Proc? To je uplne jednoduchy. Smlouva neobsahuje zadne terminy a tim padem je jednak NEVYMAHATELNA a NEKONTROLOVATELNA. Jak chcete kontrolovat dodrzovani jakekoliv smlouvy, kdyz vni neni uvedeno, do KDY se uskutecni ten kterej krok? "Ano, nekdy odzbrojime.." Mozna za rok, mozna za padesat, mozna za dveste let. Takze naprosto bezcenny car papiru. Ale Trump muze tvrdit, ze je vitez, protoze donutil Kima k podpisu. Hahahaha. A Kim muze tvrdit, ze sice podepsal, ale bezcennou dohodu, ktera ho k nicemu nezavazuje. A bude mit pravdu. Takze zatim vede Kim a vytira si s Trumpem zadel. Vlk se nazral a koza zustala cela. Jak jinak, ze? Aby se neco stalo, musi to prijit zevnitr Koreje.. Povstani, revoluce, odstraneni Kima vlastnimi lidmi.

Zobrazit celou diskusi