Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlivného politika viní ze znásilnění dívky (16), jeho bratra z vraždy dívčina otce

Autor: Darina Jíchová - 
12. července 2018
15:14

Indický politik Kuldíp Singh Sengar z vládnoucí strany premiéra Naréndry Módí Bháratíja džantá (BJP) bude souzen za znásilnění šestnáctileté dívky. Případu nebyla věnovaná žádná pozornost až do chvíle, kdy se dívka pokusila upálit. Ke zločinu došlo v roce 2017, dívčina rodina vše ohlásila na policii, strážnici je ale ignorovali, informoval deník Guardian.

Sengar bude souzen za znásilnění, policisté ale budou vyšetřovat i smrt dívčina otce, který jako první proti politikovi a jeho straně vystoupil. Muž byl ale zadržen za pomluvu, ve vazbě se stal obětí brutálního útoku a na následky svých zranění zemřel.

Smrt otce a pokus o upálení

Federální vyšetřovatelé se domnívají, že útočníkem byl Sengarův bratr, Atul Singh Sengar. Dívka se na protest proti jednání úřadů pokusila den před otcovou smrtí upálit.

Celý případ pobouřil Indy a ti nyní demonstrují proti Sengarovi i ostatním mocným politikům, kteří až do této doby zůstávali za své zločiny nepotrestaní. Lidé požadují nezávislé vyšetřování případů, ve kterých figurují zákonodárci, a spravedlnost pro jejich oběti.

Sengar o obvinění věděl, až do svého zatčení, které přišlo poté, co se o případ začaly zajímat zahraniční média, se v televizi chvástal tím, že on a jeho bratr jsou nevinní a že jejich nevinu prokáže soud.

Vyšetřování až po měsících

Mluvčí Federálního vyšetřovacího úřadu (CBI) Abhišek Dajal oznámil agentuře AFP, že Sengar byl obviněn ze znásilnění, konspirace a ze zneužívání dítěte. Dívka uvedla, že ke znásilnění došlo v červnu 2017 v Sengarově domě ve státu Uttarpradéš. Policie po jejím oznámení ale případ odmítla řešit. Její otec se snažil strážníky donutit, aby zahájili vyšetřování. Muž byl zatčen, ve vazbě ho zbili a on následně zemřel.

V dubnu tohoto roku se dívka na protest proti nespravedlivému zacházení pokusila upálit před domem prvního ministra Uttarpradéše a člena BJP Yogiho Adityanatha. O její akci psal nejen indický, ale i světový tisk a Adityanath okamžitě zahájil vyšetřování případu. Minulý týden bylo vzneseno obvinění proti Atulovi Sengarovi a dalším 4 mužům, kteří budou souzeni za vraždu otce znásilněné dívky.

Masové protesty proti znásilňování dívek

V Indii v současné době probíhají četné protesty proti znásilňování dívek. Pozornost se zaměřuje zvláště na dva nesouvisející případy, znásilnění a vraždy dívek ve věku 16 a 8 let. Indická vláda v boji proti sexuálnímu násilí schválila výnos, podle kterého je možné osobu usvědčenou ze sexuálního zneužívání dětí mladších 12 let odsoudit k trestu smrti.

Od dubna lidé demonstrují za větší ochranu pro ženy, jedná se o největší protesty od roku 2012, kdy lidé vyšli do ulic kvůli znásilnění a vraždě vysokoškolské studentky. Přestože vláda přišla s přísnějšími tresty pro násilníky, nebezpečí, které ženám v zemi hrozí, se zatím nepodařilo snížit. Na policii je podle oficiálních údajů denně nahlášeno 100 sexuálních napadení. Jen v roce 2016 prý došlo ke 40 tisícům útoků, to je o 12 procent více než v roce 2015.

Zobrazit celou diskusi