Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Facebook cenzuruje dějiny. Po slavné nahé dívce promazal i Deklaraci nezávislosti

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
6. července 2018
13:00

Sociální síť Facebook odstranila z profilu texaského deníku příspěvek, který obsahoval výňatek z americké Deklarace nezávislosti. Algoritmus sítě ho totiž vyhodnotil jako projev nenávisti. Společnost už se za chybu omluvila. Není to první omyl sociální sítě, v roce 2016 odstranil fotku, která se stala symbolem hrůz války ve Vietnamu, informoval deník Guardian.

Texaský list The Liberty County Vindicator zveřejňoval na svém facebookovém profilu výňatky z americké deklarace u příležitosti oslav Dne nezávislosti, který Američané slaví 4. července. Zmiňovaná pasáž se vztahovala k označení amerických Indiánů jako nelítostných divochů. Sociální síť se už za chybu omluvila a příspěvek znovu zveřejnila.

Facebook byl v minulosti kritizován za to, že je nedostatečně transparentní ohledně vyhodnocování příspěvků na sociální síti, ale i za nedůsledné dodržování vlastních pravidel.

Dívka zasažená napalmem měla utrum kvůli nahotě

Komunikační síť už dříve ze svých stránek odstranila například slavnou fotografii nahé vietnamské dívky Kim Phúc popálené napalmem za vietnamské války. Facebook to odůvodňoval vnitřními regulemi, které nepřipouštějí zobrazování nahoty. V reakci na ostrou kritiku své rozhodnutí následně odvolal.

kradu ( 6. července 2018 14:03 )

když mají všicnhi ty hov.na řečený facebúúúúúúúúk dobře jim tak

Zobrazit celou diskusi