Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zástava srdce a poškozený mozek. Kojence zabil otec silným třesením, tvrdí obžaloba

Autor: nkov - 
29. června 2018
20:20

Šokující případ smrti kojence zaměstnává v těchto dnech britskou justici. Podle otce dítěte Rickyho Walkera (26) jeho šestiměsíční syn zemřel nešťastnou náhodou, udusil se po přikrytí mikinou. Jenže odborníci to vidí jinak. Podle poranění mozku, očí a míchy jsou přesvědčení, že dítětem před smrtí otec silně třásl, což kojenci nakonec způsobilo zástavu srdce. Podobná poranění hlavy navíc podle lékařů chlapec utrpěl už o několik týdnů dříve. V případu, o kterém informuje web Daily Mail, je obviněná i matka dítěte Laura Daviesová (25), která v době jeho smrti nebyla doma.

Walker podle své výpovědi syna Kaydena přikryl mikinou, když dítě krmil z lahve. Kojenec později usnul, a když si otec všiml, že se nehýbe, zatřásl s ním ve snaze jej probudit. Následně Walker zavolal záchrannou službu, která dítě odvezla do nemocnice. Tam bylo brzy poté prohlášeno za mrtvé.

Žalobce David Mason u soudu řekl, že „jedna z věcí, které si lékaři všimli, bylo krvácení do očí. To je varovný signál pro všechny lékaře, kteří ošetřují děti“. Podobné zranění prý nemůže vzniknout omylem. „Je nepravděpodobné, že by subdurální hematom (častá komplikace při poranění hlavy patřící do problematiky krvácení do hlavy, pozn. red.) vznikl tím, že mělo dítě přikryté hlavu mikinou,“ dodal žalobce.

Žalobce má jasno: Dítě zabil jeho otec

Podle soudních výpovědí uvedl Walker rovnou několik verzí, jak k smrti dítěte došlo. Žaloba však o provinění nepochybuje. „My jako žalující strana tvrdíme, že dítě zabil jeho otec, Ricky Walker, v době, kdy jeho matka, Laura Daviesová, nebyla doma,“ řekl v úvodní řeči Mason.

Soud s párem, který se měl místo truchlení jednomu z příbuzných dokonce vychloubat, že strávili čas ve vězení, proběhl v pátek. Proces bude pokračovat i příští týden. Otec i matka jakákoliv obvinění odmítají.

Zobrazit celou diskusi