Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Koreje odhrnují „železnou oponu“. Děla míří dál od hranic, začnou fungovat telefony

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
25. června 2018
12:02

Jižní a Severní Korea jednají o možnosti přesunutí severokorejských dalekonosných dělostřeleckých systémů dál od společné hranice. Informoval o tom dnes jihokorejský premiér I Nak-jon, kterého citovala agentura AP. Jde o další krok, který by mohl přispět ke zmírnění vzájemného napětí mezi oběma korejskými státy. Státy by mezi sebou také měly obnovit stálé telekomunikační linky.

KLDR podél společné hranice rozmístila odhadem 1000 děl, která představují hrozbu pro Soul a jeho okolí.

V projevu u příležitosti 68. výročí vypuknutí korejské války, která trvala v letech 1950-1953, premiér I Nak-jon řekl, že „se koná diskuse o odsunu dalekonosných severokorejských děl dál od hranice“. Tato poznámka zazněla, když vysvětloval, jaké kroky na znamení dobré vůle obě strany v posledních měsících přijaly.

Telefonní linky a děla

Dnes se také setkali vysocí vojenští činitelé obou zemí, kteří jednají o plném obnovení vzájemné komunikace prostřednictvím horké linky. Výsledky jednání, o němž informovalo jihokorejské ministerstvo obrany, mají být zveřejněny později během dneška.

Zprávy, podle kterých Jižní Korea požádala KLDR o přesun artilerie, už se nějakou dobu objevují v médiích. Premiérův projev je poprvé potvrdil oficiálně; jihokorejské ministerstvo obrany je odmítlo komentovat, stejně jako dnešní projev premiéra I Nak-jona.

Soul v ohrožení

Zpráva jihokorejského ministerstva obrany z roku 2016 označila dalekonosná severokorejská děla za jednu z největších hrozeb ze strany KLDR, společně s jejím raketovým a jaderným programem. Desetimilionová metropole Soul leží zhruba 40-50 kilometrů od hranice.

Video  Když Kim potkal Muna: Severní a Jižní Korea ukázaly světu „doják“  - Twitter / @TheBlueHouseKR
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi