Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bratr poslance zemřel při přestřelce. Násilí před volbami v Turecku eskaluje

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
15. června 2018
19:40

Čtyři lidé přišli ve čtvrtek o život při střetu příznivců vládní strany AKP s místními obyvateli na Kurdy obývaném jihovýchodě Turecka. Informovala o tom v pátek agentura DPA. Incident se odehrál při předvolební návštěvě jednoho z poslanců strany prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana ve městě Suruç. Turci budou o složení nového parlamentu a o nové hlavě státu hlasovat 24. června.

Střet se podle opozičního webu Sendika.org rozhořel poté, co jeden z místních obchodníků řekl, že nebude volit AKP. Při následném sporu údajně začali příznivci vládní strany střílet. Podle premiéra Binaliho Yildirima stojí ale za incidentem členové zakázané Strany kurdských pracujících (PKK), kteří na podporovatele vládní strany zaútočili. Město Suruç je obýváno především Kurdy.

Místo tragické střelby v tureckém městě Suruç Místo tragické střelby v tureckém městě Suruç | reprofoto/twitter

Mluvčí prezidenta Erdogana Ibrahim Kalin „děsivý útok“ odsoudil na Twitteru. Mezi účastníky sporu byl i poslanec AKP Ibrahim Halil Yildiz. Střet přežil bez úhony, čtyři lidé ale přišli o život a osm dalších utrpělo zranění. Mezi mrtvými je také poslancův starší bratr. Deset lidí policie po incidentu zadržela.

Místo voleb krveprolití

Prokurdská strana HDP po násilném střetu vyzvala ke klidu. V prohlášení uvedla, že se volební boj nesmí proměnit v krveprolití. Vládu vyzvala, aby zajistila lidem během předvolební kampaně bezpečnost. Prezident Erdogan označuje HDP za prodlouženou ruku zakázané PKK. Strana to odmítá.

Zobrazit celou diskusi