Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Dezertér z utajovaného programu USA se 35 let skrýval před úřady. V Kalifornii

Autor: AKu - 
12. června 2018
13:52

Vyšetřovatelé amerického letectva zatkli minulý týden dezertéra, který se před nimi ukrýval více než 35 let. Zadržen byl nyní v červnu ve svém domě v Kalifornii, ačkoliv se dlouhá léta předpokládalo, že zmizel do Sovětského svazu. Zprávu přinesl web Amerického letectva.

Kapitán amerického letectva William Howard Hughes Jr. zmizel v roce 1983 během pracovní cesty v Holandsku, kde pracoval spolu s dalšími důstojníky NATO na operacích letounů včasné výstrahy a řízení (AWACS). Předtím si ještě stihl vybrat téměř 26 000 dolarů ze svého bankovního účtu.

Američtí vyšetřovatelé jej krátce poté označili za dezertéra, domnívali se však, že utekl do Sovětského svazu nebo byl unesen agenty sovětské tajné služby. Přestože vyslechli jeho příbuzné, spolupracovníky a další známé, jejich pátrání záhy skončilo ve slepé uličce.

Hughes si však namísto cesty do Sovětského svazu zařídil falešnou identitu na jméno Barry O'Beirne a dalších 35 let žil pod nosem amerických úřadů v Kalifornii. K jeho odhalení došlo čirou náhodou 5. června, kdy byl vyslýchán pracovníky amerického ministerstva zahraničí ohledně falešného pasu. Svoji pravou identitu byl nucen přiznat poté, co se v jeho výpovědi objevila řada nesrovnalostí. Nyní čeká na soud ve vazbě na americké letecké základně Travis v Kalifornii.

Během své služby v 80. letech působil Hughes na letecké základně v Novém Mexiku, kde pracoval na vysoce tajných plánech a analýzách pro NATO.  Z armády prý dezertoval proto, že trpěl depresemi.

 

Zobrazit celou diskusi