Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Skripalova matka se objevila v ruské televizi. Žádá aspoň o telefonát se synem

Autor: Mii - 
22. května 2018
18:00

Žena tvrdící, že je matkou otráveného ruského agenta Sergeje Skripala (66), vystoupila v ruské státní televizi. Jmenuje se Jelena Skripalová (89) a podle svých slov se rozhodla promluvit proto, že její syn je venku z nemocnice a chtěla by ho vidět. Britové jí v tom ale prý brání, informoval v úterý web listu Mirror.

Bývalý dvojitý agent Sergej Skripal byl v březnu se svojí dcerou Julií nalezen otrávený v parku britského města Salisbury. Jelikož k tomu byla použita vysoce nebezpečná nervově paralytická látka novičok, dvojice strávila několik týdnu v nemocnici a spekulovalo se, zda vůbec přežijí.

K překvapení lékařů ale oba dva otravu překonali a nemocnici už opustili. Nejdříve Julia, jejíž zdravotní stav byl celou dobu lepší, poté Sergej. Dvojice byla následně v rámci zajištění jejich bezpečnosti přesunuta na tajné místo někam na britský venkov.

Celou kauzu pozorně sledovala údajná Skripalova matka Jelena. A když se dozvěděla, že její syn již opustil nemocnici, vyjádřila touhu setkat se s ním. „Neviděla jsem svého syna 14 let. Chtěla bych se s ním potkat. Je mi 90 let, vážně nepředstavuji pro nikoho žádné nebezpečí,“ řekla v rozhovoru pro ruskou státní televizi.

Jelena Skripalová svého syna osobně neviděla dlouho, pravidelně si spolu ale telefonovali. Když už by tedy nevyšlo setkání, chtěla by si s ním aspoň zatelefonovat. „Prosím, umožněte mi telefonát. Proč to nikdo nedovolí? Z jakého důvodu?“ ptala se.

„Když byl doma, telefonovali jsme si každý týden. Teď to má z nějakého důvodu zakázané. Všechno je v životě nějaké komplikované. Žádám vás, abyste nám dovolili zavolat si,“ pokračovala.

Setkání se nepodařilo ani sestřenici

O setkání se Sergejem a Julií Skripalovými se pokoušela i Juliina sestřenice Viktoria Skripalová. Britové ji ale dvakrát zamítli vízum, tudíž vycestovat nemohla. Vyjádřila tak aspoň potěšení, že členové její rodiny jsou pryč z nemocnice.

Bojí se ovšem, že Sergej dostane novou identitu a rodina už ho nikdy neuvidí ani neuslyší. „Právě jsme slyšeli tu skvělou zprávu, že Sergeje propustili z nemocnice v Salisbury. Celá rodina je velice šťastná a nemůže se dočkat, až ho uvidí,“ říkala Viktoria. „Bohužel mi bylo podruhé zamítnuto vízum do Británie, takže tam vyjet nemůžu. Alespoň ne teď. Sergej se zatím neozval. Zajímalo by mne, jestli mu dají novou anonymní identitu,“ uvažovala.

Mluvila také o Sergejově matce Jeleně. „Když jsme jí říkali o tom propuštění z nemocnice, říkala, že už dva měsíce čeká, až se on nebo Julia ozve. „Prosí nemocnici, nebo kohokoli kdo rozhoduje o Sergejově svobodě, aby mu umožnili jí zavolat“ zmínila žena.

Viktoria pokusy o cestu do Británie prý nevzdá

Bývalý agent ruské vojenské zpravodajské služby GRU neviděl svou matku od roku 2004, kdy byl zatčen kvůli špionáži pro Brity. Jejich poslední společná fotka byla pořízena pár měsíců před touto událostí. Aktuálně Jelena žije společně s Viktorií ve městě Jaroslavl, 250 km od Moskvy. Viktoria se o ní stará, jelikož je kvůli svému pokročilému věku nemohoucí.

Dvojice si myslí, že Britové by měli poskytnout důkaz, že Sergej a Julia jsou skutečně naživu. „Kde se nacházejí? Proč se nikdy neobjevili víc než dva měsíce? Jsou pořád na živu?“ vyjádřila obavy agentova neteř.

Do Británie se podle svých slov chce vydat čistě proto, aby navštívila svou rodinu. Opětovné odmítnutí víza ji rozmrzelo. „Nejsem součástí žádné politické hry. Britská vláda očividně má co skrývat. Já ale nemám. Budu o to vízum žádat dál a dál,uzavřela Viktoria. 

santikxauz ( 22. května 2018 18:36 )

Britové ho musí pořádně nadopovat,aby mluvil co oni potřebují a aby neprozradil ten podvod.

Zobrazit celou diskusi