Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zeman v Polsku proti soudu EU: Jen si v Bělověžském pralese kácejte

Autor: ČTK, nkov - 
10. května 2018
19:35

Miloš Zeman se zastal Polska ve sporu s Evropskou komisí o kácení v chráněném Bělověžském pralese. Každá země má mít podle českého prezidenta právo nakládat se svými surovinovými zdroji, a to včetně lesa. Zeman to řekl ve Varšavě na tiskové konferenci po setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Pozval ho na návštěvu České republiky, přijmout ho chce v Lánech.

Oba prezidenti podle Zemana mluvili o pokusech rozvrátit Visegrádskou skupinu (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko) a vnutit jí vůli Evropské komise v některých věcech, které narušují princip subsidiarity.

Zeman podotkl, že každá země má mít právo rozhodovat o svých vnitřních záležitostech, a to včetně práva nakládat s vlastními surovinovými zdroji, tedy i s lesem. Dotkl se tak sporu o Bělověžský prales na polsko-běloruském pomezí.

Kvůli této lokalitě se Polsko ocitlo před Soudním dvorem EU. Evropská komise podala na Polsko loni v létě žalobu za jeho lesnické zásahy a rozsáhlou těžbu v chráněném pralese. Unijní soud dal komisi v polovině dubna za pravdu. Těžbu Polsko hájilo bojem proti lýkožroutu smrkovému, takzvanému kůrovci.


Zeman prales navštíví v pátek. Řekl, že jeho návštěva má být vnímána jako výraz solidarity s Polskem. Dodal, že visegrádské státy (V4) by měly v EU vytvořit „jakousi nedělitelnou jednotku, která by prosazovala své zájmy“ například v otázce migrační krize a přerozdělování uprchlíků.

Podle Dudy se oba politici během schůzky bavili především o ekonomické spolupráci. Duda zdůraznil, že ČR je po Německu pro Polsko druhou nejdůležitější cílovou zemí pro vývoz. Doufá, že intenzivní obchod bude ještě růst. Souhlasí, že obě země musí v rámci V4 úzce spolupracovat. Jen tak podle něj budou vnímány v rámci EU jako důležité.

Trojmoří a doprava

Oba prezidenti hovořili také o společném rozpočtu Evropské unie a o příštím finančním rámci Unie. Shodli se, že odchod Británie z EU bude znamenat značný finanční výpadek v unijním rozpočtu. Duda otevřel také otázku iniciativy Trojmoří, která si klade za cíl propojit země mezi Baltským, Černým a Jaderským mořem. Podle Dudy by se měly zlepšit železniční a silniční spojení i energetická spolupráce.

Zeman byl v prezidentském paláci ve Varšavě přijat s vojenskými poctami. Nejprve se setkaly prezidentské páry, následovalo jednání hlav obou států a jejich kancléřů. Před tiskovou konferencí se pak sešly národní delegace.

Zeman se s Dudou setkal několikrát. Polský prezident byl naposledy v Česku v březnu 2016, Zeman v Polsku v říjnu 2016 na summitu prezidentů V4.

Zeman se ve čtvrtek také setkal na Úřadu vlády s polským premiérem Mateuszem Morawieckým, s předsedou (maršálkem) Sejmu (dolní komory parlamentu) Markem Kuchcińským a s předsedou (maršálkem) Senátu (horní komory) Stanislawem Karczewským.

Zemanova květina u pomníku obětem ze Smolenska

Předtím se poklonil u hrobu neznámého vojáka, který připomíná války, ve kterých polská armáda bojovala. Květinu Zeman následně položil i u pomníku obětem tragédie u ruského Smolenska. Tam před osmi lety havaroval polský vládní letoun. O život tehdy přišel prezident Lech Kaczyński a desítky dalších důležitých polských činitelů.

Po dubnové návštěvě Slovenska je Polsko druhou zemí, kterou Zeman navštívil po svém lednovém znovuzvolení do funkce. Duda mu za to poděkoval – svědčí to podle něj o tom, jak důležité jsou pro Zemana a českou politiku česko-polské vztahy. Program Zemanovy třídenní cesty skončí v pátek návštěvou Bělověžského pralesa, do Prahy se prezident vrátí odpoledne.


salto ( 11. května 2018 09:31 )

Které - Němce nebo SSSR?

salto ( 11. května 2018 09:29 )

Pokud vím, o kácení nepadlo ani slovo, ale o využívání přírodních zdrojů. Jak je to s tím kůrovcem v chráněných oblastech (např. Šumava, Bělověžský prales...)? Buďto nechat kůrovce ať se třeba zadáví - potom hrozí že zbudou holé pláně, nebo jej likvidovat jinak (kácení, chemie...). No jo, ale pak už to není původní biotop. Teď babo raď.

tgbg ( 11. května 2018 06:58 )

Jenom si kácejte, já si musím nechat vyměnit plinky!!!

honzaprchal1 ( 10. května 2018 23:36 )

Ruská špína z hradu bude velice smutná. Porazili jsme okupanty.

borys ( 10. května 2018 22:59 )

ODSačka.

Zobrazit celou diskusi