Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Nemoc, která bude zabíjet lidi po milionech: Bill Gates varuje před vražednou pandemií

Autor: Darina Jíchová - 
2. května 2018
13:40

Spoluzakladatel Microsoftu, americký miliardář Bill Gates prohlásil, že americká vláda se nezvládá připravit „na obrovskou a smrtící pandemii, která se značnou pravděpodobností v příštích 10 letech zasáhne svět“. Poukázal na to, že rok od roku stoupá nebezpečí bioterorismu. Dodal, že Spojené státy by měly financovat projekty vyvíjející nové a účinné protilátky proti toxinům, virům a různým nemocem, napsaly noviny Washington Post.

Gates uvedl, že vláda by měla investovat do laboratoří, které vyvíjejí univerzální chřipkovou vakcínu, která by byla účinná vůči všem kmenům chřipkového viru. Miliardář už několik let tlačí na prezidenta Donalda Trumpa, aby se více zajímal o otázky globální ochrany zdraví. Gates a jeho žena Melinda již několikrát varovali, že svět je na pokraji „smrtící“ pandemie, která může udeřit „kdykoli“.

Experti varují před zmutovanými viry

Jeho slova potvrdili i experti. „Kvůli stále se zvyšující populaci se objevují nové patogeny, na které zatím nejsou protilátky,“ uvádějí odborníci. Podle nich jsou USA nepřipravené na jakoukoli epidemii nebo bioteroristický útok. Byrokraté nejsou schopni pochopit nebezpečí mutace virových kmenů, uvádí experti. Příkladem je chřipková epidemie, která USA a další země postihla letos v zimě. Nemocnice byly přeplněné a vakcíny na nový kmen chřipky chyběly.

USA stihla epidemie nebezpečné hongkongské chřipky USA stihla epidemie nebezpečné hongkongské chřipky | Reuters

Miliony na univerzální vakcínu

„Výstrahou pro všechny by měla být takzvaná epidemie takzvané španělské chřipky z roku 1918, které padlo za oběť 50 až 100 milionů lidí, z toho 33 milionů zemřelo během půl roku,“ uvedl Gates během svého posledního rozhovoru. Oznámil také, že společně se spoluzakladatelem Googlu Larrym Pagem věnují do programu Velké výzvy 254 milionů korun. Peníze poputují na vývoj univerzální chřipkové vakcíny.

„Vývoj vakcíny zabere mnoho času, možná několik let. Proto je nutné investovat i do dalších odvětví výzkumu jako nová antibiotika a serologické testy. Musíme zvýšit úroveň kolektivní imunity,“ řekl ve svém projevu Gates. Oznámil, že v Japonsku nedávno vyzkoušeli novou látku, která „okamžitě zastaví virus“. Zmínil se také o serologické technologii, která by fungovala na stejném základě jako domácí těhotenské testy a z moči pacienta by okamžitě zjistila, jakým virem je nakažen.

Připravenost na pandemii je nutností

Gates pandemii přirovnal k válce. „Měli bychom se na ni připravit jako na válku. Nevím, co nás zasáhne – zmutovaný vir, který známe. Nebo zcela nová nemoc, kterou vytvořili teroristé.“ Základem je podle něj schopnost rozpoznat včas skutečnou hrozbu. Podnikatel uvedl, že v současnosti má svět k dispozici skvělou technologii, někdy však selže lidský faktor. Jako příklad uvedl africkou epidemii eboly z roku 2014, kterou odborníci naprosto podcenili. Nakazilo se 28 tisíc lidí, 11 tisíc z nich nemoci podlehlo.

 

akublender ( 3. května 2018 08:28 )

Se považuješ za chytrého? LOL

luppe ( 3. května 2018 06:28 )

Copak ví tahle " chcípácká vrchnost" co prostý lid z podhradí vědět nesmí! Šklebící se bestie!!!!

smeagol ( 3. května 2018 05:04 )

Jak muze tlacit nekolik let na Donalda, kdyz ten sotva s vladnutim zacal;o)

agfor ( 2. května 2018 21:10 )

Zřejmě má dobré styky s laboratořemi CIA.

stooslu ( 2. května 2018 19:21 )

V jednom článku hrubka jako vrata, tady zase Melinda Trump...já už vás číst nebudu, jste trdla bez základního vzdělání a přehledu.

Zobrazit celou diskusi