Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Je libo vodku novičok? Rusové po jedu, který otrávil exšpiona, pojmenovali alkohol

Autor: Mii - 
27. dubna 2018
12:40

Jméno paralytické látky novičok, kterou byl na začátku března v Británii otráven bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera, žije díky nabyté „popularitě“ novým životem. Hlavně v Rusku. Novičok se nazývají už dvě vodky, které lze koupit v ruských obchodech.

Na vodku pojmenovanou novičok upozornil na Twitteru ruský analytik Alex Kokčarov. V příspěvku se podivoval nad tím, jak ruští marketingoví experti dokázali rychle kauzy Skripalových využít a pojmenovali po jedu zrovna vodku, nejoblíbenější alkoholický nápoj v Rusku. Pozdější fotografie odhalily, že takto pojmenované vodky existují dokonce dvě.

Jméno palíren, které se rozhodly jméno novičok využít, nelze z fotografií vyčíst. Podle Kokčarova se jim ale již podařilo dodat nápoje do většiny velkých ruských obchodů. Paradoxem je, že i když vodky nesou název po jednom z nejnebezpečnějších jedů na světě, svým složením nijak výjimečné nejsou – obsah alkoholu mají jen 40 %, což je u vodek standard.

Co je to novičok

Novičok, v překladu nováček, je název skupiny paralytických látek, které byly v 70. a 80. letech vyvinuty v Sovětském svazu. Jde údajně o jedny z nejnebezpečnějších substancí současnosti. Podle některých lidí jsou až pětkrát silnější než bojová látka VX, kterou byl zavražděn bratr severokorejského vůdce Kim Čong-nam.

Tvoří je relativně bezpečné chemikálie (fosfor a fluor), které se stávají fatálními až po společném smíchaní, novičok tak lze poměrně jednoduše transportovat. Jakmile je osoba paralytickou látkou zasažena, silně sliní, zvrací a dostává ohromné křeče, při kterých si může až zlámat kosti. Smrt přichází záhy.

Rusko vinu stále odmítá

Novičoku se dostalo pozornosti médií poté, co byl použit k otravě ruského exagenta žijícího v Británii Sergeje Skripala a jeho dcery. Velká Británie se domnívá, že za otravou stojí Rusko, protože se chtělo zbavit „zrádce“. Skripalovi útok přežili, ale skončili v nemocnici v kritickém stavu.

Rusko nařčení z pokusu o vraždu dlouhodobě odmítá. Odmítá také, že by látka byla vyrobena na jejich území. Tvrdí ale, že možným místem výroby mohla být mimo jiné Česká republika. Prezident Miloš Zeman proto přikázal Bezpečnostní informační službě věc prošetřit, za což si vysloužil kritiku a nařčení z vlastizrady.

O novičoku mluvil prezident Miloš Zeman v posledním dílu pořadu S prezidentem v Lánech:

salto ( 27. dubna 2018 16:53 )

Dal by se sehnat i tady?

kukuku ( 27. dubna 2018 13:46 )

Britští turisti se po něm utlučou.

regil ( 27. dubna 2018 13:19 )

Hloupý humor. Možná to ruské výpitky odradí.

illyria ( 27. dubna 2018 13:12 )

Vtipné .-)

Zobrazit celou diskusi