Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Dva mrtví a deset zraněných po útoku na misi OSN v Mali. Incident potvrdil nebezpečnou pověst mise

Autor: ČTK, mah - 
6. dubna 2018
06:39

Na mírovou misi OSN v Mali (MINUSMA) zaútočila skupina neznámých ozbrojenců. Na místě zůstali dva mrtví a deset zraněných. Incident tak potvrdil pověst malijské mise jako jedné z nejnebezpečnějších v rámci Spojených národů.

Incident se stal u stanoviště MINUSMA v Aguelhok na severovýchodě země ve čtvrtek v 18:45 místního času. Někteří ze zraněných jsou ve vážném stavu.

Loni přišlo v Mali o život více než 100 pracovníků OSN. MINUSMA je tak považována za jednu z nejnebezpečnějších mírových misí Spojených národů.

V roce 2012 v Mali zahájili povstání etničtí Tuaregové, jejichž cílem bylo vytvořit nový stát. Do povstání se ale pak vmísili stoupenci teroristické organizace al-Káida, kteří se zmocnili měst na severu a začali tam uplatňovat islámské právo šaría. Francouzské vojenské jednotky teroristy z území vytlačily o rok později, radikálové ale v oblasti dál útočí. V zemi od roku 2013 působí mírové síly OSN, mezi nimiž jsou i čeští vojáci.

V březnu malijští přívrženci teroristických skupin Ansar Dine, Murábitún a al-Káida v islámském Maghribu oznámili, že se spojili a vytvořili novou organizaci s názvem Skupina na podporu islámu a muslimů.