Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Německo spěchá s prvním centrem pro deportaci migrantů. „Je to pro nás priorita“

Autor: base, ČTK - 
29. března 2018
13:47

První celostátní centrum pro deportaci neúspěšných žadatelů o azyl by mělo v Německu vzniknout ještě letos. Ministerstvo vnitra, v jehož čele nově stojí předseda bavorské Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer, chce středisko otevřít nejpozději na podzim, informoval ve čtvrtek list Süddeutsche Zeitung.

Vytvoření deportačních center má v agendě ministerstva vnitra „nejvyšší prioritu“, řekl ve čtvrtek listu státní tajemník Stephan Mayer. Dokument s plány na vybudování centra by podle něj mohl být hotový již po Velikonocích.

Celostátní středisko pro deportace neúspěšných žadatelů o azyl by mělo být v kompetenci spolkové policie a vzniknout by mohlo přebudováním některého ze současných tranzitních středisek v Bavorsku, například v Manchingu nedaleko Řezna či v Bambergu. Chystané celostátní deportační středisko by mělo posloužit jako vzor pro připravovaná centra, ve kterých by se měl v budoucnu podle Seehoferových představ odehrávat celý azylový proces.

 

 Seehofer je dlouhodobě zastáncem přísnější migrační politiky, než jakou prosazuje kancléřka Angela Merkelová. Ještě jako bavorský premiér patřil k největším kritikům politiky spolkové vlády v otázkách přijímání migrantů. Před nástupem do nové funkce ministra vnitra Seehofer přislíbil, že výrazně zvýší počet deportovaných migrantů.

Agentura DPA upozornila, že otevření nového deportačního centra by mělo podle aktuálních plánů předcházet zemským volbám v Bavorsku, které se budou konat 14. října. Seehoferova CSU, která utrpěla v loňských celoněmeckých volbách značné ztráty, by v zemském hlasování chtěla opět získat absolutní většinu. Podle agentury Reuters chce CSU zpět na svou stranu získat především ty voliče, kteří ve spolkových volbách dali svůj hlas protiimigrační straně Alternativa pro Německo (AfD). 

Video  Uprchlíci riskují své životy i životy svých dětí. Takto jim z přeplněných člunů pomáhají záchranáři.  - Reuters
Video se připravuje ...

 

salto ( 30. března 2018 07:43 )

Německo spěchá s prvním centrem pro deportaci migrantů. „Je to pro nás priorita“ Co tak najednou? Že by Němci už měli pocit, že jsou už dostatečně kulturně obohaceni? Pozdě milánkové, pozdě...

Zobrazit celou diskusi