Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Udělali to čtyři žháři,“ tvrdí ředitelka obchodního centra, v němž uhořelo 41 dětí

Autor: Darina Jíchová - 
29. března 2018
10:15

Při nedělním tragickém požáru obchodního centra Zimňaja višňa v ruském městě Kemerovo zahynulo 64 lidí, z toho 41 dětí. Pozůstalí se domáhají spravedlnosti, chtějí vědět, kdo nese za neštěstí odpovědnost. Záhy po požáru byla zatčena ředitelka střediska Naděžda Sudděnoková, je obviněná z usmrcení z nedbalosti a z nedostatečného zajištění bezpečnosti centra. Sudděnoková v slzách před soudem vypověděla, že šlo o žhářství, napsal deník Daily Mail.

Podle Sudděnokové založili požár „čtyři mladí muži různých národností, které z centra vykázala ochranka za obtěžování zákazníků,“ uvedla ředitelka obchodního centra.

To by však podle expertů nijak neomlouvalo naprosté selhání zaměstnanců střediska, kteří nebyli schopni zajistit opravu nefunkčního požárního hlásiče či zorganizovat řádnou evakuaci lidí. Zarážející je i to, že byly zamčené únikové východy a to, že se nespustil postřikovací hasicí systém, píší ruští novináři.

Sudděnoková byla jednou z pěti osob pracujících ve středisku, které byly zatčeny. Před soudem stanul také Alexandr Nikitin, který zodpovídal za systém požární bezpečnosti. Vyšetřovatelé se i přes její výpověď domnívají, že příčinou požáru byl elektrický zkrat. Zda šlo o cizí zavinění, zatím nepotvrdili, ani nevyvrátili. „Jsem přesvědčená o tom, že požár byl založen úmyslně,“ trvdí Sudděnoková.

Sudděnoková viní Čečence

Jako údajné pachatele uvedla skupinku mužů ve věku 17 až 27 let, kteří před několika dny byli z centra vykázáni. „Byli různé národnosti, nemůžu říct přesně jaké. Asi Čečenci nebo nějaký jiný národ, co žije na Kavkazu. Měli tmavé plnovousy,“ popsala je. Jeden z mladíků prý vypadal jako Rom.

Dodala také, že si není vědoma toho, že by únikové východy v kinosálech byly uzamčené. Prý ani nevěděla o tom, že byl rozbitý požární hlásič. „Dveře v kině ani nouzové východy se nikdy nezamykají, vím to, sama je kontroluju,“ vypověděla. Sudděnoková trvá na tom, že nepochybila a všechna bezpečnostní opatření byla dodržena.

Pohřby a nejasný počet obětí

Ve středu začalo pohřbívání prvních obětí požáru, které se podařilo identifikovat. Místní aktivisté, mezi nimi i pozůstalé rodiny, tvrdí, že počet obětí je mnohem vyšší, než stojí v oficiálním prohlášení. Podle nich se stále ještě pohřešuje nejméně 85 osob. Místní zastupitelstvo uvedlo, že obdrželo seznam pohřešovaných, který byl však plný nejasností. „Spousta jmen se opakovala, soupis stále procházíme a snažíme se v něm udělat pořádek,“ vzkázali lidem zastupitelé.

Jeden z vyšetřovatelů, který si nepřál být jmenován, řekl tisku, že počty nalezených těl a pohřešovaných nesedí. „Počet nalezených těl a pohřešovaných lidí nesedí z toho důvodu, že žár v obchodním domě byl tak velký, že z některých obětí zbyl jen popel,“ objasnil. Vyšetřování požáru nadále pokračuje.

zada ( 29. března 2018 11:56 )

Pokud někdo ve jménu čehokoliv zabíjí a vraždí malé děti, je to zrůda. Pokud je to nezodpvoědnost dospělých je to neomluvitelné!!!! Takové hrozná smrt pro malé děti, to otřese snad každým (tedy mimo redaktora z NOVY, že?). Nemám slov nad tím neštěstím....

hanka666 ( 29. března 2018 11:33 )

Koukala jsem na video z toho obch. centra. Tam je dobře vidět, že v posilovně v 16,00 v jedné ze skříněk něco bouchlo. Do třiceti vteřin tam bylo tolik ohně a dýmu.. A zjistili, že v 15,55 někdo fyzicky vypnul alarmy.

Zobrazit celou diskusi