Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

S Kemerovem pláče celý svět: Srdceryvný telefonát manželky (†30) z hořícího pekla

Autor: ana - 
28. března 2018
21:04

Hodinu po hodině se ukazují další škody, které napáchal ničivý požár nákupního centra ve městě Kemerovo na Sibiři. Následky jsou tragické. V centru města se konala i pietní akce. Tisíce lidí zde prolévaly slzy za mrtvé. Oběťmi jsou především děti.

Za tragickou bilanci může především liknavá práce pracovníků nákupního centra. Při požáru zemřelo 41 dětí a 23 dospělých. Počty však mohou růst. Stále se pohřešuje 85 nezvěstných. Souboj s ohnivým živlem prohrála i Jelena Vostrikov. Manžel s ní přes telefon hovořil do posledního vydechnutí.

Slova hrůzy

Pozůstalí jsou slabě řečeno „naštvaní“ na místní úřady. Ty neposkytují žádné informace. Dokonce chtějí, aby všichni, kteří v ohni ztratili své blízké, podepsali slib mlčenlivosti. To odsoudil i ruský prezident Vladimir Putin, který do Kemerova přijel jen pár hodin po katastrofě.

Slib se rozhodl nepodepsat ani Igor Vostrikov (31), kterému ohnivá bestie zabila manželku Jelenu (†31) a tři děti – Annu (†7), Arťoma (†5) a Romana (†2). Po urgenci o podepsání slibu zveřejnil poslední konverzaci mezi ním a jeho manželkou.

„Volali mi, že jsou zamknutí v kině a nemůžou se dostat ven. Řekla mi Igorjuško, nemůžeme dýchat, umíráme, miluji tě. To jsou poslední slova mojí manželky. Na lince jsem zůstal ještě další dvě minuty, ale nikdo mi už neodpověděl.“

Úřady lžou, obětí je pětinásobně více

Lidé v ulicích města se bouří. Oběti odhadují až na tři stovky. Přiznaných 64 mrtvých jim připadá jako výsměch. Ze dvou zamčených kinosálů se ven nedostal ani človíček. Pozůstalí, kteří přišli z márnice, hovoří o znetvořených kusech těla, které se museli pokusit identifikovat.

Podle naštvaného lidu za vše může korupce. Nákupní středisko, které mělo zamčené únikové východy, nefunkční protipožární ochranu, zamknuté kinosály a pouze jeden výtah musel schválit některý z úředníků jen výměnou za peníze.

Skutečný vlastník má být údajně miliardář Denis Štengelov, který žije v Austrálii. S vyšetřovateli chce údajně spolupracovat. „Žádný úplatek nestojí za životy dětí,“ vyjádřil se poslanec Anton Gorelkin.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání