Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Video z ruského hořícího pekla: Lidé marně bojovali se zamčeným východem

Autor: ČTK, ana - 
27. března 2018
05:22

Při tragickém požáru obchodního centra v sibiřském městě Kemerovo zahynuly desítky lidí. Za vysokým počtem obětí zřejmě stojí nefunkční únikové východy. Z nepochopitelných důvodu totiž byly zamčené. Marný boj s bezpečnostními dveřmi a ohněm za zády se podařilo natočit jednomu z návštěvníků.

Vyšetřovatelé oznámili, že podle jejich zjištění byly při provozu zábavního centra vážně porušeny bezpečnostní předpisy. Evakuační východy byly uzamčeny. Svědčí o tom i zveřejněné video twitterového účtu HTB. Lidé se na něm marně snaží dostat z mezipatra. Pomocí hasicího přístroje se snaží rozbít zámky u dveří.

Vypnutá požární signalizace

Požární signalizaci vypnul pracovník soukromé ostrahy v okamžiku, kdy se sirény rozezněly. Policie po něm vyhlásila pátrání. Podle ruských médií byly některé prostory objektu obloženy hořlavým materiálem, který prakticky nebylo možné uhasit.

Oheň byl pravděpodobně založen ve čtvrtém patře. Ve stejném patře se nacházel i dětský park včetně trampolín. Prvotní verze hasičů naznačuje, že smrtící oheň mohlo založit některé z dětí obyčejným zapalovačem. Z malého plamínku se oheň začal šířit smrtelným tempem. Další video z bezpečnostní kamery ukazuje, za jakou dobu se celý prostor čtvrtého patra zahalil dýmem.

 

Škoda jde do miliard

Způsobenou škodu odhadují pojišťovací úředníci předběžně na čtyři miliardy rublů (téměř 1,5 miliardy korun). Zda byl objekt pojištěn, se prý teprve zjišťuje.

Kvůli požáru byli zadrženi čtyři lidé, včetně ředitelky centra Naděždy Suddenokové, která je mezi vyšetřovanými. V médiích se již objevilo, že požár se vyšetřuje podle paragrafů o usmrcení z nedbalosti, o porušení požárních předpisů s následkem smrti a o poskytování služeb neodpovídajících požadavkům bezpečnosti. Přeživší se shodují, že většina únikových východů byla zamčená. 

marais ( 27. března 2018 08:52 )

V 15 minutách se rozhořel prostor o 1500 m2. Není to divné a ochranka vypne hlásič požáru?

pepen ( 27. března 2018 08:29 )

Rusko...ničemu se nedivím-tolik chyb a porušení bezpečnosti opatření!!!Jak to mohli zkolaudovat!!!!Všem od majitele až po požárníky a kontrol...doživotní tresty!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání