Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

V Británii loni odhalili 5000 moderních otroků. Většinou Britů, pak Albánců a Vietnamců

Autor: ČTK - 
26. března 2018
15:04

Britské úřady v posledním roce registrovaly rekordní počet hlášení o potenciálním otroctví a obchodu s lidmi. S žádostí o pomoc přišlo přes 5000 lidí. Podle zprávy britského Národního kriminálního úřadu (NCA) většinu z nich tvořili britští občané, kteří byli následováni Albánci a Vietnamci. Oproti loňskému roku se také zvedl počet dětí jako obětí moderního otroctví, a to až o 66 procent. Informuje o tom server BBC.

Podle NCA příčinou vysoké počtu obětí moderního otroctví v zemi je větší povědomí o tomto problému. Velké množství dětských obětí pak částečně způsobuje nárůst drogových tras. Jde především o ty cesty, na kterých městské drogové gangy využívají mladistvé jako kurýry pro přepravu drog, zejména heroinu a kokainu, na venkov a do pobřežních oblastí.

To je také důvodem zvýšeného počtu obětí s britským občanstvím, uvádějí vyšetřovatelé. V roce 2016 upadlo do moderního otroctví 326 Britů, loni se jejich počet zvýšil na 819.

S žádostí o pomoc se na britské úřady loni obrátilo celkem 5145 potenciálních obětí moderního otroctví a obchodování s lidmi, což je vůbec nejvíce od roku 2009, kdy úřady podobnou zprávu vydaly poprvé. Oproti předešlému roku se jejich počet zvýšil až o 36 procent.

Ze zprávy vyplývá, že oběťmi nucených prací se stalo 2352 lidí. Třetina z nich byla zneužívaná k sexuálním účelům. O pomoc loni úřady požádalo více než 2000 dětí, v roce předešlém jich bylo bezmála 1300.

Za obchod s lidmi až doživotí

Podle šéfa NCA Willa Kerriho zvýšený počet moderních otroků v Británii jen dokazuje, že skutečný rozsah otroctví i obchodování s lidmi je v zemi mnohem větší. Uvedl přitom, že se jedná o vyvíjející se hrozbu vzhledem k tomu, že pachatelé se pohybují zejména na internetu.

Victoria Atkinsová, ministryně pro zločin, ochranu a zranitelnost, říká, že čísla ukazují, že se daří odhalovat a chránit čím dál větší počet potenciálních obětí. Pomáhá tomu podle ní fakt, že Británie už lépe chápe moderní otroctví. 

Britské úřady se na moderní otroctví zaměřují až teprve v posledních letech. Pojem byl zaveden do britské legislativy až v roce 2015. Zákon mimo jiné zpřísnil tresty pro obchodníky s lidmi, kterým hrozí 14 let vězení až doživotí.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi