Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Britové v šoku: Na londýnském letišti zaměstnávali podezřelého z terorismu

Autor: ash - 
12. února 2018
11:20

Muž, který je na seznamu sledovaných osob v souvislosti s terorismem, pracoval v letištní hale letiště Heathrow. A dokonce se dostal i na letištní plochu. V době přísných protiteroristických opatření je to až neuvěřitelná „bezpečnostní díra“, která Brity šokovala. 

Somálec Mohamed Abdullahi Mohamud (31) žijící na západě Londýna měl podle zjištění britského listu Daily Mirror na svém kontě přes deset kriminálních činů včetně loupeží, sexuálních útoků, praní špinavých peněz či výhrůžky zabitím. To vše během posledních 11 let.

K práci na letišti se dostal přes agenturu, která zajišťuje pracovníky pro Heathrow. Přijímací oddělení jednoho z největších letišť světa pak neprovedlo žádnou další kontrolu pracovníků.

Muž při přijímacím řízení lhal - měl v tom značnou praxi, podle dosavadních zjištění používal nejméně 17 přezdívek. Prošel tak bezpečnostními testy a začal podle listu Sunday People pracovat jako číšník v letištní hale, v místnostech určených pro 1. třídu pasažérů. Dostal se však i přímo na letištní plochu, když začal pomáhat s odbavováním zavazadel.

Co se týká obav z napojení Mohameda na teroristy, byl v posledních dvou letech pětkrát vyslýchán právě kvůli podezření z radikalizace. Podle dostupných zpráv prý nejméně dvakrát hrozil útokem - jednou bombou, podruhé „látkou, která dokáže ublížit lidem“. Obě obvinění však byla odložena kvůli nedostatku důkazů.

„Bezpečnostní procedury? Výsměch“

Muž byl v roce 2015 odsouzený za sexuální útok a zároveň byl na deset let zařazen na seznam sexuálních násilníků. Celkem si dosud v britských věznicích odseděl pět let.

A jak se na Mohamedovu kontroverzní práci na Heathrow přišlo? Prozradil ji na sebe sám. Přihlásil se totiž redakcím některých deníků, aby prý pomohl odhalit bezpečnostní díru. „Ty bezpečnostní procedury jsou výsměchem a musí se s nimi něco udělat. Já nejsem žádný terorista či extremista, miluji Británii a chci ji ochránit,“ řekl Muhamud listu The Sun. Zveřejnil i snímky přímo z letištní plochy, aby ukázal, jak blízko se mohl k letadlům přiblížit. Na pár metrů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi