Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Medik chystal v Británii teroristický útok. Zradikalizoval ho bratr

Autor: Darina Jíchová - 
21. prosince 2017
20:20

Britská policie zatkla studenta stomatologie Mohamede Awána (24), který je podezřelý z příprav teroristického útoku. Awána měl zradikalizovat jeho bratr, extremista a sebevražedný útočník, který loni v Iráku zabil při bombovém útoku 30 lidí. Policie při razii zajistila dostatek inkriminujícího materiálu.

Policie v červnu letošního roku provedla zátah v anglickém městě Sheffield, při kterém zatkla muže podezřelého z terorismu. U Awána byly nalezeny důkazy, že připravoval teroristický útok. Měl u sebe 500 kuličkových ložisek, které se dávají do podomácku vyrobené bomby, i návody, jak být spícím agentem na Západě.

Černé ovce rodiny

Awán se k radikálnímu islámu obrátil poté, co se dozvěděl o smrti svého staršího bratra Rizwana (†27), který loni odpálil v Iráku a zabil 30 lidí. Sousedi popsali rodiče bratrů Awánových jako pilíře jejich komunity.

V Sheffieldu žijí léta. Jejich otec, Mohamed Idrees, po odchodu z britské armády pracoval v oblasti jako řidič autobusu. V armádě sloužil i jejich dědeček. Awánova teta, Šahida Awánová, se v Británii zapsala do historie, když se stala první Asiatkou zvolenou do zastupitelstva regionu Kirkless.

Rizwan Awán, bratr zatčeného Mohameda Rizwan Awán, bratr zatčeného Mohameda | reprofoto/twitter

Policie u Awána zabavila 11 mobilů, 16 paměťových karet a 7 počítačů. Objevila na nich video jednoho z vůdců al-Káidy, který na něm vyzývá mladé muslimy, aby se přidali k Islámskému státu. Na dalším videu je instruktáž, jak unášet a zabíjet lidi.

Šok pro rodinu

Pro rodinu to byl šok, rodiče si nebyli vědomi toho, že oba jejich synové patří k extremistům. Během soudního procesu byl Awán shledán vinným z držení teroristického materiálu a přípravy útoku a byl mu udělen trest 10 let ve vězení. Awán před soudem prohlásil, že je nevinný a proti rozsudku se odvolá.

„Snažím se očistit své jméno a doufám, že se mi podaří zbavit se nálepky teroristy. Všechny formy terorismu odsuzuji. Věřím, že budu schopný dokázat, že jsem nevinný,“ uvedl. Soudce však prohlásil, že se terorista jen přetvařuje. Důkazy prý jasně mluví o tom, že pod vlivem svého bratra a dalších extrémistů připravoval teroristický útok.

Zobrazit celou diskusi