Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Superman“ přes peníze jde do důchodu. Majetek za 724 miliard přebírá syn

Autor: ČTK, nkov - 
16. března 2018
18:00

Hongkongský miliardář se rozhodl ve svých téměř 90 letech odejít do důchodu. Během života se Li Ka-shing vypracoval na druhého nejbohatšího muže Asie a jeho impérium zahrnuje maloobchod, telekomunikace i energetiku. Podle časopisu Forbes spravuje majetek za více než 35 miliard dolarů (více než 724 miliard Kč), nyní je převezme nejstarší syn Victor. Li Ka-shing to oznámil na tiskové konferenci k výsledkům hospodaření svých firem.

Li nechal školy ve 12 letech a záhy začal pracovat v továrně na plasty. První větší peníze vydělal, když si založil vlastní továrnu na výrobu umělých květin pro zákazníky ze Severní Ameriky.

Jeho schopnost vytvářet majetek mu v Hongkongu vynesla přezdívku „Superman“. Nyní jeho firemní konglomerát podle agentury AP zaměstnává přes 300 tisíc lidí ve více než 50 zemích světa.

Li proslul jako velký filantrop. Věnoval desítky miliard dolarů na vzdělávací a lékařské projekty, připomíná zpravodajský server BBC. V Británii, kde mimo jiné vlastní síť lékáren Superdrug, byl v roce 2000 pasován na rytíře Britského impéria.

Jeho výroční konference přenášejí místní televizní stanice a Li se v nich vyjadřuje k nejrůznějším tématům. Novináři bedlivě sledují každé jeho slovo. Při páteční konferenci mimo jiné podpořil politiku čínského prezidenta Si Ťin-pchinga. Řekl, že kdyby mohl, volil by jej.

V Hongkongu je Li Ka-shing nejbohatším člověkem už 20 let, celosvětově mu na žebříčku nejbohatších lidí podle časopisu Forbes patří 23. příčka. V Asii vlastní větší majetek jen Mukeš Ambani z Indie.

Video  Marek Dospiva, profil miliardáře  - E15
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi