Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Svět šokovala fotka holčičky, která musí pít ze špinavé louže. Rodina nemá na vodu

Autor: Darina Jíchová - 
20. prosince 2017
12:50

Svět šokoval snímek malé holčičky pijící z kaluže. Dívka na fotografii pochází z komunity Mbya Guarani žijící v argentinském městě Posadas. Chudinskou čtvrť spalují vedra a ona byla nucená napít se z louže. Situace je tam totiž tak špatná, že většina rodin si nemůže dovolit ani koupit vodu. Lidé spoléhají na pomoc humanitárních pracovníků a dobrovolníků, kteří do oblasti vozí balenou vodu.

Dívce může být tak mezi třemi čtyřmi roky. Ona a její vrstevníci během dne žebrají, aby domů donesli nějaké peníze, a rodina tak měla na obživu. Na tíživou situaci upozornil dobrovolník Migue Ríos, který fotografii místního novináře sdílel na svém Facebooku. Obrázek rozpoutal zuřivou debatu.

Místní jsou závislí na pomoci

Ríos pracuje pro argentinskou pobočku UNICEFu, která má kancelář právě v Posadasu. K záběru doplnil krátký komentář. „Zatímco zemi spaluje žár, guaranská dívka se osvěžuje z louže. Co děláme špatně?“

Do komentáře pod příspěvkem uvedl, že dívku následně odvezli do nemocnice, aby ji vyšetřili lékaři. „Proč jsem to publikoval? Chtěl jsem, aby společnost věděla, co se děje. Je to problém, o kterém se nemluví, nikdo na něj neupozorňuje. Nemůžeme to přehlížet a musíme jim pomoc,“ napsal na sociální síti.

Místní internetové noviny Misiones Online publikovaly příběh, který se za fotografií skrývá. Do guaranské čtvrti minulou středu vyrazil jejich reportér. Oblast zrovna sužovala vlna veder a teploty se šplhaly ke 40 °C. „Náš novinář právě projížděl po Mitre Avenue, zastavil se na semaforu. V tu chvíli uviděl něco děsivého. Pro tamní obyvatele to ale nebylo nic pozoruhodného,“ uvedly noviny.

Děti musí žebrat

„Dospělí tady zneužívají děti a posílají je žebrat. Komunita Mbya Guarani strádá i přes veškerou humanitární pomoc. Horší je, že oblast nechtějí opustit. Náš zaměstnanec žije poblíž a řekl nám, že to, co vyfotil, je ve čtvrti zcela přirozené. Zbylá dešťová voda je pro děti jediný pitný zdroj.“

Novinář s fotografem později dětem a dalším lidem přinesli láhve s vodou a jídlo. „Guvernér jim pravidelně pomáhá, dokonce je převáží zpátky do centra vesnice, ale jejich komunita se stejně nakonec přesune sem, i když živoří,“ uvedl novinář.

Kmen Guarani je kulturně příbuzným k domorodým obyvatelům Jižní Ameriky. Mluví vlastním jazykem a v argentinské provincii Misiones jich žije zhruba 3 tisíce. Jejich kmeny se vyskytují i v Paraguayi a Brazílii. Antropologové se domnívají, že komunita Mbya Guarani ztratila původní techniky kultivace půdy, lidé tak nejsou schopni se o sebe postarat a stávají se závislí na pomoci zvenčí.

majojo ( 21. prosince 2017 06:22 )

Vrtěti psem....

skp705 ( 21. prosince 2017 01:56 )

Ja ziju v kapitalismu 30 LET, holubi mi do huby nelitaji a chleba je tu taky o dvou kurkach, zacali jsme od nuly. rodina s rocnim ditetem a 30ti dolary v hotovosti. Zacali jsem okamzite makat a na vodu si vydelali. Ani jsme nemuseli zebrat. Pamatuji si jak Romske deti kadily do papirovych krabic na chodbach uprchlickeho tabora, ktere byly urcene na odpadky. Nedelaly to proto, ze jsme nemeli zachody, zachody byly, deti to delaly proto,ze to delat chtely a jejich rodicum to bylo fuk. Dinosauri asi taky vymreli proto, ze je nikdo neprisel nakrmit, ne proto, ze se nedokazali prizpusobit podminkam, ktere nastaly...

skp705 ( 21. prosince 2017 01:37 )

Dokonce jim za to zebrani plati v dolarech,

LB LB ( 20. prosince 2017 23:28 )

Čímž myslím samozřejmě Mikroorganismy. Byly tu před lidstvem a budou i po něm. Jen doufejme že to co se z nich vyvine bude inteligentnější. Možná kdybychom propojili Mikrob s Nanobotem, dosáhli bychom nového, vyspělejšího živočišného druhu.

LB LB ( 20. prosince 2017 23:24 )

Ono by také stačilo kdyby lidstvo vymřelo. Poté se budou moct navrátit právoplatní vládci tohoto světa.

Zobrazit celou diskusi