Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vesmírná loď Dragon je u ISS: Kosmonautům přivezla živé myši i vánoční dárky

Autor: jer, ČTK - 
17. prosince 2017
14:50

Nákladní loď Dragon americké společnosti SpaceX v neděli po dvoudenním letu úspěšně dorazila k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Dopravila tam zásoby, zařízení, vědecký materiál, ale také vánoční dárky pro posádku orbitálního komplexu. Zatím je jen tříčlenná, ale už v úterý ji doplní další tři členové, kteří v neděli odletěli z kosmodromu Bajkonur v Kazachstánu.

Nákladní loď nejprve těsně před polednem SEČ uchopilo robotické rameno, které je nainstalované na vnější straně stanice a slouží k přemísťování materiálu. S jeho pomocí posádka vesmírné stanice loď o půldruhé hodiny později připojila k modulu Harmony.

Jde již o 13. zásobovací let na ISS zajišťovaný společností SpaceX. Realizuje se tak kontrakt v hodnotě 1,6 miliardy dolarů (35 miliard Kč), který tato soukromá firma podepsala s americkým Národním úřadem pro letectví a vesmír (NASA).

Dragon je v současné době jediným nákladním dopravním prostředkem schopným vracet se neporušený zpět na Zemi. Tentokrát zůstane na stanici zhruba měsíc, respektive do 13. ledna, než po vyložení nákladu a umístění různého vědeckého zařízení, výsledků pokusů a dalšího materiálu zamíří zpět na Zemi.

Vesmírný kamion se k ISS vydal v pátek z floridského mysu Canaveral. Na oběžnou dráhu kolem Země ho vynesla raketa Falcon 9, patřící rovněž soukromé společnosti SpaceX. První stupeň rakety byl přitom už jednou k letu do vesmíru využit, k letu pro americkou vesmírnou agenturu NASA se tak stalo vůbec poprvé.

Podívejte se na záznam startu a přistání rakety Falcon 9, která vynesla vesmírnou loď Dragon na oběžnou dráhu:

Video  CRS-13 Hosted Webcast  - Živě.cz
Video se připravuje ...

Podruhé je na cestě ke stanici rovněž Dragon. Tentokrát na orbitální komplex míří s více než dvěma tunami nejrůznějšího nákladu, včetně důležitých vědeckých zařízení a materiálu nutného pro další výzkum.

Nechybějí ani dárky pro posádku, která na oběžné dráze stráví vánoční svátky i novoroční oslavy. Nyní jsou na komplexu Američané Joe Acab a Vande Hei a Rus Alexandr Misurkin, ale už v úterý se k nim připojí Rus Anton Škaplerov, Američan Scott Tingle a Japonec Norišege Kanai, kteří v neděli odstartovali z Bajkonuru.

Pokusy, k nimž má sloužit náklad z Dragonu, zahrnují například testování výroby optických vláken v mikrogravitaci, měření sluneční energie dosahující na Zemi nebo sledování kosmického smetí – úlomků kosmických aparátů – na oběžné dráze v okolí ISS.

Jeden experiment se týká vývoje zaměřeného na automatické sestavování a sebereplikaci struktur. Jde o možnost vyrábět materiály a zařízení, jež by se mohly samy opravovat při dlouhodobých letech ve vesmíru.

Dragon na stanici dopraví také 40 myší, které budou využity k experimentu RR-6 (Rodent Research-6). Jeho cílem je zkoumat možnosti boje s úbytkem svalové hmoty ve vesmíru nebo způsobeným z jiných důvodů, například nemocemi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi