Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Čeští školáci si vyzkoušeli volání do vesmíru. Odpovídal jim Ital z ISS

Autor: mah, ČTK - 
4. prosince 2017
18:35

České vysoké učení technické (ČVUT) hostilo v pondělí unikátní akci. V jeho budově na Karlově náměstí proběhla první česká videokonference se členem posádky Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). V rámci akce Voláme do vesmíru, která byla určena především středoškolákům a jejich učitelům, mohli Češi pět minut zpovídat Paola Nespoliho. Jediného zástupce Evropské unie, který v současnosti působí na palubě ISS.

Ital Nespoli je na stanici už potřetí. Jeho půlroční mise má široký záběr. „Zkoumá fyziologii, tedy i to, jak na jeho vlastní tělo působí mikrogravitace, a dále zkoumá vlastnosti materiálů,“ řekl za organizátory Lukáš Holman. Videokonference mezi ISS a evropskými zeměmi se konají dvakrát do roka, v Česku se takové spojení uskutečnilo poprvé. Plánovalo se již od října a přesný čas byl potvrzen až týden předem.

Na otázky pro Nespoliho bylo vyhrazeno 20 minut, o které se Česko dělilo rovným dílem s Rakouskem, Itálií a Finskem. Každá země měla tři otázky, které byly předem vybrány z více navržených.

Například učitelka berounského gymnázia Věra Šimonová se Nespoliho zeptala na psychické zvládání pobytu na vesmírné stanici. Odpověděl jí, že nejtěžší je odloučení od rodiny. Silně si to uvědomil při nedávném hurikánu, který zasáhl i americký Houston, a kdy měl obavy o své blízké.

Elegantní přetočení na závěr

Konference skončila v 17 hodin a Nespoli, který do té doby stál rovně, se s posluchači rozloučil ve stavu velmi blízkému stavu beztíže elegantním přetočením.

ISS je jedinou trvale obydlenou stanicí ve vesmíru. Podle Holmana je na ní vždy maximálně šest lidí, výjimkou je období střídání, kdy je přechodně obsazena více astronauty. Obíhá Zemi rychlostí převyšující 27 tisíc kilometrů za hodinu, což znamená jeden oběh za zhruba 90 minut. Denní doba na stanici se řídí greenwichským časem, který je od našeho o hodinu posunutý.

Stanice je společným projektem několika kosmických agentur, kromě americké NASA a ruské Roskosmos mezi ně patří i Evropská kosmická agentura (ESA). Třiašedesátiletý Nespoli je v současnosti jediným reprezentantem evropské agentury na stanici, kromě něj jsou tam tři Rusové a dva Američané. Také za Nespoliho předchůdců Thomase Pesqueta a Tima Peakea se konaly videokonference do členských zemí ESA, Česko mezi ně ale nepatřilo.

ČVUT muselo projít sérií testů

Spojení umožnil projekt Vzdělávací kanceláře ESA, jehož partnerem je Fakulta elektrotechnická Českého vysokého učení technického. „Museli jsme splnit náročné podmínky na videotechniku a v posledním týdnu projít sérií testů spojení,“ uvedl organizátor David Sedláček z katedry počítačové grafiky a interakce.

Součástí pondělního programu pro školy byly také pokusy a přednášky o vesmíru, mimozemském životě a o fyzice. Vystoupili na nich odborníci z elektrotechnické fakulty, ale i z Akademie věd ČR. Představení s názvem Vidět zvuk, slyšet světlo si pro malé zájemce o fyziku připravila skupina ÚDiF (Úžasné divadlo fyziky).

djaba ( 5. prosince 2017 10:25 )

 Vůbec jsem nepochopil výjmečnost tohoto telefonického spojení .Pravda , oběžná dráha a stanice jsou v neobvyklém místě kam bychom telefonovali .Přesto technicky nic převratné .

Zobrazit celou diskusi