Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Moskvo, máme problém.“ Rusům se nejspíš zřítila kosmická loď mířící k ISS

Autor: jer, ČTK - 
1. prosince 2016
17:35

Ruský kosmický program potkal černý den. Podle tamních expertů se nákladní vesmírná loď Progress pravděpodobně zřítila. Progress šest minut po startu přerušil spojení se Zemí. Trosky nákladní lodi podle zdrojů agentury TASS zřejmě po neúspěšném navedení na oběžnou dráhu dopadly v Tuvské republice nedaleko ruských hranic s Mongolskem. Na ISS měla loď dovézt 2,5 tuny nákladu. Ruským novinářům to sdělily zdroje agentury Roskosmos.

Jen několik minut po startu Progressu zaznamenalo ruské řídicí středisko výpadek telemetrického spojení. Poruchu při přenosu dat potvrdil i americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). K závadě došlo podle Roskosmosu po spuštění motoru třetího stupně nosné rakety Sojuz-U. Progress se dostal na chybnou oběžnou dráhu a pravděpodobně spadl kdesi v Tuvské republice nedaleko ruských hranic s Mongolskem, napsala agentura TASS.

„Motory třetího stupně fungovaly jen krátce, takže loď nejspíš spadla v oblasti Číny nebo Tichého oceánu,“ řekl dříve agentuře TASS nejmenovaný zdroj obeznámený se situací. Nákladní loď Progress MS-04 měla šestičlenné posádce ISS dovézt mimo jiné zásoby paliva a vody, vědecké přístroje a kontejnery s potravinami a léky. Spojit se měla s ISS v sobotu večer.

Progress je ruská zásobovací loď, která udržuje při životě Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS). Jedná se o automatickou bezpilotní verzi lodi Sojuz. Loď Progress je také schopná kontrolovat výšku ISS a korigovat směr stanice pomocí svých motorů. Nosná raketa Sojuz-U je na konci doby svého využití, derniéru Roskosmos chystá na únor příštího roku. Stroj pak nahradí nová modernizovaná verze Sojuz 2.1a.

marais ( 2. prosince 2016 10:51 )

 za vším hledej člověka...kdo asi za to může?

tgbg ( 1. prosince 2016 18:41 )

Putler pošle všechny na Sibiř!!!!

Zobrazit celou diskusi