Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zemřel astronaut McCandless. Pomáhal Apollu 11 a ve vesmíru byl první bez lana

Autor: ČTK, kal - 
23. prosince 2017
10:20

Americký astronaut Bruce McCandless, první člověk, který vystoupil z vesmírné lodi do volného prostoru bez pevného spojení, zemřel ve čtvrtek ve věku 80 let. Americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) oznámil, že McCandless zesnul v Kalifornii, příčinu jeho úmrtí ale neuvedl.

Bruce McCandless se 7. února 1984 jako první vydal na „procházku“ do vesmíru, aniž byl připoután ke kosmické lodi. Použil poprvé manévrovací jednotku MMU (Manned Maneuvering Unit) a od raketoplánu Challenger se vzdálil na více než 90 metrů. Při tom byla také pořízena proslavená fotografie, na níž je zachycen, jak se s MMU vznáší v prostoru se Zemí na pozadí.

Americký astronaut Bruce McCandless zemřel. Bylo mu 80 let. Americký astronaut Bruce McCandless zemřel. Bylo mu 80 let. | ČTK

McCandless už dříve pracoval v kontrolním středisku NASA. V roce 1969 při misi Apollo 11 zajišťoval komunikaci s astronauty Neilem Armstrongem a Buzzem Aldrinem během jejich pobytu na Měsíci.

V roce 1990 byl také členem posádky raketoplánu, který vynesl na oběžnou dráhu Hubbleův vesmírný dalekohled.

tgbg ( 23. prosince 2017 11:14 )

A kde byl tenkrát Sovětský Svaz alias Rusko. V řiti!!!! Tam je fašistické Rusko stále, protože je založeno na vysokých členech NSDAP nacistického Německa ,Rusko přijalo do administrativy nacistické mengele lékaře, výzkumníky, gestapáky. Rusko a Německo byli před II. světovou válkou spojenci a společně zahájili II. světovou válku. Dokonce pořádali společná vojenská cvičení a vyměňovali si technologie. Fašistické Rusko 8x vetovalo fašisticko-komunistická zvěrstva diktátorem Asadem v Sýrii. https://www.novinky.cz/zahranicni/435029-rusko-vetovalo-nejnovejsi-rezoluci-rady-bezpecnosti-osn-k-s yrii.html Ruští vojáci při taktzvaném osvobození Československa páchali zvěrsta, za které by se nemuseli stydět ani nejhorší esesáci. https://www.novinky.cz/zahranicni/435029-rusko-vetovalo-nejnovejsi-rezoluci-rady-bezpecnosti-osn-k-s yrii.html Ruské zbabělé bombardování civilistů a průmyslu Československa bylo úmyslné a zákeřně vymyšlené, aby nám rusové co nejvíce poškodili náš vyspělý průmysl a vyvraždili co nejvíce lidí. https://technet.idnes.cz/nalet-na-mladou-boleslav-9-5-1945-dis-/vojenstvi.aspx?c=A150505_200525_voje nstvi_erp

Zobrazit celou diskusi