Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Prezident dal milost sexuálním násilníkům. Těhotné školačky čeká zatýkání

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
13. prosince 2017
13:15

Několik vězňů odsouzených na doživotí za znásilnění holčiček omilostnil v sobotu tanzanský prezident John Magufuli. Krok oznámený v projevu ke dni nezávislosti země pranýřovali ochránci práv dětí, informoval ve středu web televize BBC.

Prezident Magufuli během svého projevu na Den nezávislosti Tanzanie v sobotu udělil milost tisíci zločinců, mezi kterými bylo i několik sexuálních násilníků, jejichž oběťmi byly převážně malé děti.

Magufuli nechal propustit trestance, kteří se podle něj napravili. Omilostněni byli také zpěvák Babu Seya a jeho syn, kteří v roce 2003 ve městě Dáresalám znásilnili deset šest až osmiletých žákyň základní školy. Když vycházeli z vězení, vítal je dav sympatizantů.

Tento týden pak vydal regionální komisař John Mongella prohlášení, ve kterém požaduje, aby byly zatýkány těhotné žákyně. Své rozhodnutí odůvodnil tak, že dívky budou pouze předvedeny k výslechu. Počátkem tohoto roku prezident prosadil nařízení, které zakazuje těhotným dívkám chodit do školy.

„Nepřípustné,“ zuří ochránkyně práv

Ředitelka africké pobočky mezinárodní organizace Equality Now bojující za ukončení násilí vůči ženám a dívkám na celém světě Fazia Mohamedová uvedla: „Zatímco prezident propouští násilníky, jeho pobočník nechává zatýkat oběti znásilnění. To je jasný signál, že tanzanská vláda schvaluje porušování lidských práv a násilí na ženách a dětech. Viníci jsou na svobodě a jejich oběti ve vězení,“ Mohamedová byla rozhořčená. „Tohle je nepřípustné,“ dodala.

Ředitelka organizace Společenství pro práva dětí Kate McAlpineová řekla, že je „zděšena, ale nepřekvapena“. Připomněla, že Magufuli v červnu zakázal, aby se do škol vracely těhotné dívky. „Vypovídá to o tom, že vláda není schopná zastavit sexuální násilí. Školačky jsou těhotné právě proto, že byly znásilněny. Vláda jim nechce ani dovolit dokončit studium a teď je chce ještě zavírat,“ prohlásila McAlpineová.

Ochránkyně práv dětí Helen Kijo Bisimbaová uvedla, že pardon pro násilníky způsobí další strádání obětem a jejich rodinám. Dodala, že bojuje za změnu ústavy, aby prezident již podobné milosti udělovat nesměl. Iniciativy se chopili i lidé a aktivisté za lidská práva, kteří podali petici a sbírají podpisy proto, aby se těhotné dívky mohly vrátit do škol.