Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Google chce v Číně zkoumat umělou inteligenci. Na vyhledávání má dál zákaz

Autor: base, ČTK - 
13. prosince 2017
12:55

Společnost Google, která je součástí americké skupiny Alphabet, otevře v Číně výzkumné centrum umělé inteligence. Chce využít místních talentů, a to i přesto, že její vyhledávací služby jsou v zemi blokovány. Ve svém středečním sdělení Google uvedl, že půjde o první výzkumné středisko tohoto druhu v Asii. Tvořit je bude malý tým, který bude pracovat ve stávajících firemních kancelářích v Pekingu.

Čínští politici výzkum v oblasti umělé inteligence podporují, chtějí se v něm vyrovnat Spojeným státům. Zároveň ale v uplynulém roce podrobovali zahraniční firmy stále tvrdším pravidlům a zpřísňovali cenzuru, uvedla agentura Reuters.

Vyhledávač Googlu je v Číně zakázán spolu s jeho e-mailovými službami a ukládáním dat pomocí cloudu. Úřady zákaz zdůvodňují ochranou politické stability a socialistických myšlenek.

Umělá inteligence by mohla pomoci vylepšit řadu technologií - od samořízených automobilů, přes automatizaci továren až po překladový software a software na rozpoznávání obličejů. Google na svém webu uvedl, že otevření nového centra je důležitou součástí jeho mise jakožto „firmy číslo jedna v oblasti umělé inteligence“.

Firma provozuje podobná výzkumná centra v Londýně, New Yorku, Torontu a Curychu. V Číně má dvě kanceláře, pracuje v nich zhruba 600 zaměstnanců, řekl agentuře AFP mluvčí firmy.

 

 

agfor ( 13. prosince 2017 15:59 )

To měli přijít do Česka za vlády plešatýho zuba, protože ten tu umělou inteligenci musel mít, když neměl svojí vlstní. Podle toho to taky vypadalo.

Zobrazit celou diskusi