Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Při ruském náletu v Sýrii zemřelo 21 nevinných dětí. Bomby mířily na ISIS

Autor: ČTK - 
27. listopadu 2017
07:43

Nejméně 53 civilistů, včetně 21 dětí, v neděli zahynulo při náletu ruských letadel ve východní Sýrii. Upřesněnou bilanci podle agentury AFP zveřejnila exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Ruská armáda, která v oblasti bojuje na straně prezidenta Bašára Asada, bombardovala obec Šafáh ovládanou radikály z organizace Islámský stát (IS). Moskva ale informaci SOHR o smrti civilistů popřela.

Ruské letouny nad ránem zaútočily na obec v provincii Dajr az-Zaur. V této východosyrské provincii, bohaté na ropu, se už několik měsíců vedou dvě ofenzivy proti radikálům z IS. V jedné z nich se z oblasti snaží poslední radikály z IS vytlačit vládní vojska podporovaná Ruskem, na druhé straně bojují arabsko-kurdské jednotky podporované mezinárodní koalicí v čele s USA. Původní bilance nedělního ruského úderu byla 34 mrtvých civilistů.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí v prohlášení uvedlo, že při operacích v dané lokalitě nebyly nasazeny žádné bojové letouny. „Útoky ruských vzdušných sil v Sýrii jsou vedeny mimo obydlená místa a jejich cílem jsou výhradně objekty mezinárodních teroristických skupin,“ uvádí se v prohlášení, o němž informovala agentura TASS.

Radikálové z IS v posledních měsících ztrácejí poslední části území, která se jim podařilo dobýt v předchozích letech. V roce 2014 kontrolovali příslušníci samozvaného Islámského státu skoro polovinu Sýrie a třetinu Iráku. Dnes jsou zbytky jeho oddílů kolem irácko-syrské hranice a v části provincie Dajr az-Zaur.

gabreta ( 27. listopadu 2017 16:07 )

Ve válce, kde malé děti popravují zajatce a ověšení trhavinou provádí teroristické útoky, není dětských obětí!!

santikxauz ( 27. listopadu 2017 11:01 )

Proč to nedělají jako USA,ti zabité civilisty označí za teroristy a mají klid.

arne100 ( 27. listopadu 2017 09:51 )

Jen tak dál Putine alespoň bude míň teroristů.Každý muslim je terorista jestli je to dítě nebo ne pokud udrží samopal tak je to terorista

asijo ( 27. listopadu 2017 09:20 )

Proamerická organizace pro lidská práva (SOHR),kde pracuje jeden člověk a uveřejňuje co ušáci potřebují,aby vyvolávali nenávist proti Rusku.

andorea ( 27. listopadu 2017 09:20 )

Krásně manipulativní titulek...

Zobrazit celou diskusi