Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ruský vicepremiér zrušil tajnou cestu do Íránu. Teherán ji vyzradil médiím

Autor: ČTK - 
14. února 2017
11:35

Cestu do Íránu, která měla zahrnovat diskuzi o „citlivých“ problémech, zrušil ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Důvodem odvolání návštěvy byla skutečnost, že Teherán očekávaný Rogozinův přílet ohlásil médiím, přestože podle dohody s Moskvou měla být mise tajná. Oznámil to v úterý ruský list Kommersant.

Rogozin, považovaný za jednoho z jestřábů v ruském vedení, ve vládě odpovídá za zbrojní programy a vývoz zbraní. Do Teheránu měl podle Kommersantu odletět v pondělí ráno, ale návštěvu „z technických důvodů“ zrušil. „Íránská strana informaci o jeho cestě zveřejnila, přestože Moskva počítala s tím, že bude tajná,“ napsal Kommersant.

V íránské metropoli měl podle ruského listu Rogozin vést „komplikované jednání o citlivých otázkách“. Měl prý zjistit, proč se Írán orientuje na nákup západních letounů, když Rusko poskytuje Teheránu obrovskou pomoc. „Nakupují techniku od států, které je ponižují sankcemi,“ shrnul Kommersant výhrady Moskvy.

Rusko patří k hlavním obchodním partnerům íránského ministerstva obrany. Loni Moskva do Íránu dodala systém protivzdušné obrany S-300 a jedná o dodávce modernizované verze S-400.

Rusko a Írán jsou také spojenci režimu syrského prezidenta Bašára Asada, loni v srpnu využilo ruské letectvo íránskou základnu Šahíd Nodžeh k leteckým útokům v Sýrii.

Podívejte se na snímky ze současného Íránu, za něž íránský fotograf Hossein Fatemi v pondělí dostal druhou cenu na World Press Photo v kategorii dlouhodobých projektů:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi