Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Lidé mají strach o Vánoce i croissanty. Nedostatek másla je pro Francouze šokující

Autor: ČTK, Mii - 
16. listopadu 2017
10:00

Nedostatek másla, se kterým se poslední týdny potýká Francie, trvá. Surovina nezbytná pro pečení croissantů a proslulého francouzského zapečeného sendviče Croque-Monsieur mizí z regálů závratnou rychlostí anebo vůbec není k sehnání. Celá situace je pro Francouze hluboce znepokojující. Napsal to list The New York Times. 

Někteří obyvatelé země se ale s aktuální máselnou situaci nehodlají smířit. Laurence Meyreová, 53letá profesorka, si raději zašla udělat důkladné zásoby. „Řekla jsem si – nemít ve Francii máslo? To je šokující,“ řekla, když ji novinář zastihl v supermarketu. 

Ve skutečnosti je ovšem nedostatek másla – byť vyvolal celonárodní pozornost – ve Francii jen sporadický a nezdá se, že by se chod země bez základního maziva měl zadřít. Ale v zemi, která podle některých statistik konzumuje zdaleka nejvíc másla na jednoho obyvatele na světě, nejde o marginální záležitost.

Proto francouzské sdělovací prostředky chrlí rady, jak nahradit máslo anebo jak si připravit vlastní. Jeden titulek se naléhavě ptal, zda bude na Vánoce máslo. Ministr zemědělství byl dotazován v parlamentu. Na internetu sdílejí uživatelé fotografie prázdných regálů a vtipálci zveřejňují inzeráty nabízející malé množství másla za nehorázné ceny. A nevyhnutelně musel vzniknout i hashtag #BeurreGate (beurre = francouzsky máslo).

Málo mléka a velká poptávka

Loni spotřebovala Francie zhruba osm kilogramů másla na jednoho obyvatele. To je více než dvojnásobek průměru v Evropské unii a více než trojnásobek množství ve Spojených státech.

Gérard Calbrix, šéf ekonomických záležitostí Svazu francouzských zpracovatelů mléčných produktů, řekl, že už od jara se očekával nedostatek másla. „Během posledního roku od června 2016 do letošního léta v Evropě klesla produkce mléka,“ dodal. „A zároveň stoupla poptávka po másle na všech světových trzích.“

Několik faktorů může vysvětlit tento nepoměr mezi nabídkou a poptávkou. Produkce mléka v Evropě, která klesla už poté, co v roce 2015 skončily mléčné kvóty Evropské unie, se během léta 2016 propadla ještě níž kvůli špatné úrodě pícnin a nepříznivému počasí.

Mezitím, úměrně tomu, jak ze sebe máslo setřáslo část pověsti „nezdravé potraviny“, stoupla celosvětově poptávka po něm – zvlášť ve Spojených státech a v Číně.

VIDEO: Jak to v Česku vypadá, když je máslo v akci:

Video  Máslové šílenství pokračuje. Nedělní sleva nahnala lidi do front  - Jiří Čada, Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Jen v samotné Francii stoupla spotřeba másla v letech 2013 až 2015 o pět procent. Výsledek? Ceny másla prudce vzrostly na téměř 8 000 dolarů (asi 176 000 korun) za tunu letos v září, zatímco v dubnu 2016 to bylo zhruba 2800 dolarů za tunu.

Krizi přispívají řetězce

Ovšem jen ve Francii se zatím objevily případy nedostatku či vyprodaného másla kvůli způsobu, jakým je organizovaný francouzský řetězec dodávek potravin, řekl Calbrix. Ve Francii se ceny mezi dodavateli a velkými obchodními řetězci domlouvají jednou ročně – v únoru.

„Nedostatek jistých produktů v regálech je známkou napětí mezi některými velkými obchody a jejich dodavateli,“ uvedl s tím, že mnozí obchodníci odmítají zaplatit za máslo zvýšenou tržní cenu.

Zobrazit celou diskusi