Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Zloději!“ skandovaly před vládou tisíce Rumunů. Kvůli reformám chtějí její demisi

Autor: ČTK - 
13. listopadu 2017
07:55

Tisíce lidí v deseti rumunských městech se v neděli zúčastnily dalších protivládních protestů. Demonstrovaly proti kontroverzní daňové a soudní reformě a za odstoupení sociálnědemokratického kabinetu a nové volby, napsala agentura APA.

Nespokojenci s vlajkami Rumunska i Evropské unie se shromáždili v ulicích metropole Bukurešti a dalších měst jako Kluž, Brašov, Bistrita, Galati, Pitesti, Baia Mare a Alba Iulia. V Bukurešti došli k budově vlády a poté k sídlu Sociálnědemokratické strany (PSD), na které házeli toaletní papíry. Skandovali přitom: „Demisi“, „zloději“ a „PSD, rudý mor“.

V jihorumunském městě Mioveni protestovalo kolem 6 000 lidí již v úterý. Ve středu pak stovky demonstrantů dorazily před sídlo vlády, když kabinet prostřednictvím mimořádného dekretu schválil daňovou reformu. Na té řadě občanů vadí hlavně to, že nově mají příspěvky na sociální zabezpečení odvádět pouze zaměstnanci, a nikoli i zaměstnavatelé. Změny podle kritiků mohou způsobit snížení platů pracovníků soukromého sektoru. Nesouhlas kromě odborářů vyjádřili i někteří investoři a prezident Klaus Iohannis.

Protesty proti připravované reformě soudního systému se konaly už minulou neděli. Více než 10 tisíc lidí tehdy projevilo obavu z možného oslabení boje proti korupci. Plánované úpravy, o kterých by měli zákonodárci brzy hlasovat, omezí pravomoci protikorupční prokuratury. Ta je velmi aktivní při vyšetřování vysokých politických a státních činitelů a řadu jich už pohnala před soud. Znepokojení z navrhovaných změn dala najevo i Evropská komise, někteří diplomaté a Iohannis.

ivopatta ( 13. listopadu 2017 08:51 )

Cituji: "nově mají příspěvky na sociální zabezpečení odvádět pouze zaměstnanci a nikoli i zaměstnavatelé". Pokud je Rumunský systém daní a pojištění podobný našemu, protože my jsme jej převzali v r. 1992 z EU (zákony č. 586/1992 Sb., o daních a 589/1992 Sb., o sociálním pojištění), tak je to jen částečné rozkrytí podvodného systému založeného na matení plátců a tunelování v rozsahu set miliard korun ročně v případě ČR. Více v přednášce "Sociálně ekonomická hlediska podpory rodin" (slideplayer.cz/slide/2628016/). Hlavním smyslem uvedených zákonů je zatajit lidem, že zdanění jejich platů je nikoliv 15 % ale např. u průměrného platu 43 %.

Zobrazit celou diskusi