Asi 250 motorkářů se svými stroji se ve středu rozhodlo protestovat před budovou ministerstva dopravy. Problém mají s novou vyhláškou, která ve velkém zpřísňuje kontroly technického stavu strojů.

Podobných demonstrací už bylo více a celou situaci sleduje i policie. „Před budovou ministerstva dopravy probíhá protest motorkářů, na kterém je asi 250 lidí se svými stroji. Celou situaci monitoroval kvůli velkému množství vozidel a bezpečnosti na silnicích i policejní vrtulník,“ popsal pro Blesk.cz mluvčí policie Tomáš Hulan.

Noční vlci takto minulý rok projížděli Prahou:

Video
Video se připravuje ...

Noční vlci v Praze: Narazili na prostředníčky i vděk aktu.cz

Diskuze s ministrem

S přítomnými demonstranty se vydal diskutovat přímo ministr Dan Ťok (ANO), který si chce vyslechnout argumenty a podle toho upravit legislativu tak, aby nebyla pro majitele motorek tolik přísná. Na pozoru se ale musí mít i samotní technici. Společně se zákonem vstoupily v platnost také rozsáhlé sankce pro techniky STK v případě, že dojde na vozidle k vážné závadě a toto vozidlo přitom prošlo v nedávné minulosti technickou kontrolou. 

Motorkářům vadí, že Stanice technické kontroly začaly od nového roku přistupovat ke kontrolám novým způsobem, při kterém motocykly kontrolou neprojdou kvůli doplňkům, kufrům nebo třásním. Přitom jinak ustanovení vyhlášky plní. „Motocykl, který předloni STK prošel, tak letos technik vyhodil,“ řekl již dříve jeden z organizátorů akcí Jaroslav Pecháček.

„Na ministerstvo za mnou přijeli motorkáři, které štve, jakým způsobem probíhají technické kontroly jejich strojů. Půl hodiny jsem s nimi o věci diskutoval a vyslechl jejich názory. Pravidla na STK jsme ale v posledních letech nijak nezměnili, jediná změna je v tom, že technik musí motorku vyfotit, aby byl důkaz, že na technické vůbec byla. Dohodli jsme se, že mi motorkáři pošlou své náměty mailem, sestavíme společný tým a na řešení problémů budeme pracovat,“ vyjádřil se k problému pro Blesk.cz Dan Ťok. 

Fotogalerie
9 fotografií